Kuzey Koreli askerler Ukrayna’da mı savaşıyor?

Kuzey Kore’nin Rusya’ya sahada destek verdiği iddiaları doğru ise bu, yabancı bir hükûmetin Moskova'yı desteklemek için üniformalı asker göndermesinin ilk örneği

T24 Dış Haberler

Kiev ve Seul’deki üst düzey yetkililerce yapılan açıklamalarda, Kuzey Koreli askeri mühendislerin Rusya’nın Ukrayna’yı balistik füzelerle hedef almasına yardımcı olmak için görevlendirildiği söylendi.

İddialara göre, Rus hatlarının gerisindeki KN-23 füzeleri için fırlatma sistemlerini destekleyen ekiplerde düzinelerce Kuzey Koreli asker görev alıyor. Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, geçen yıl Rusya ziyaretinde Vladimir Putin ile bir araya gelmiş ve bir silah anlaşması imzalamıştı. Ancak anlaşmanın askerî mühimmat tedarik etmenin ötesine geçtiği iddiaları artıyor.

Güney Koreli ve Ukraynalı yetkililer, geçen hafta Donetsk yakınlarında Rus işgali altındaki topraklara Ukrayna'nın yaptığı füze saldırısı sonucu ölenler arasında Kuzey Korelilerin de olduğunu söyledi.

Rusya için bir ilk

Kuzey Kore’nin Rusya’ya sahada destek verdiği iddiaları doğru ise bu, yabancı bir hükûmetin Moskova'yı desteklemek için üniformalı asker göndermesinin ilk örneği.

Güney Kore Savunma Bakanı Kim Yong-hyun, Kuzey Koreli subayların Ruslarla birlikte savaşmak üzere konuşlandırılmış olmasının "çok muhtemel" olduğunu ve son saldırılarda birkaçının öldüğünü söyledi.

Öte yandan, Ukrayna ordusu çarşamba günü, Ukrayna sınırındaki Bryansk bölgesindeki bir depoya düzenlenen saldırıda Kuzey Kore mühimmatını imha ettiklerini açıkladı.

Seul'deki Uzak Doğu Çalışmaları Enstitüsü'nde profesör olan Lim Eul-chul yaptığı açıklamada, "Rusya'ya birçok mermi ve füze tedarik eden Kuzey Kore için, farklı silahları nasıl kullanacağını öğrenmek ve gerçek dünya savaş deneyimi kazanmak çok önemli" dedi.

Lim’e göre Kuzey Kore’nin askerlerini Rusya’ya göndermesinin ana sebebi, onlara eğitim ve deneyim kazandırma amacı olabilir.

Moskova ve Pyongyang, son aylarda derinleşen bağları kamuoyunda görünür olsa da sahadaki askeri iş birliği iddialarını reddediyor.

Diğer taraftan, Kuzey Kore'nin füzeler ve diğer askeri teçhizat karşılığında, casus uydu programı için Rusya'dan yardım istediği düşünülüyor.

Ayrıca Pyongyang'ın, balistik füze ve nükleer silah programlarını hedef alan BM öncülüğündeki yaptırımlara dair, Batı karşı bir ittifakın parçası olarak Rusya ve Çin ile bağlarını güçlendirmeye çalıştığı belirtiliyor.