Kuyruklu yıldız 80 bin yıl sonra geri dönüyor! Bu akşam görülecek…

'Yüzyılın kuyruklu yıldızı' olarak bilinen Tsuchinshan-ATLAS (Kuyruklu Yıldız A3), Dünya'dan en son 80.000 yıl önce görülmüştü. Kuyruklu yıldız, Dünya'ya en yakın geçişini 12 Ekim 2024 tarihinde yapacak.

Bilim insanları, en son Neandertallerin Dünya üzerinde yürüdüğü dönemde görülen kuyruklu yıldızın bu hafta sonu çıplak gözle görülebileceğini söyledi. Gök bilimciler, Kuzey Yarımküre'deki gökyüzü gözlemcilerinin Cumartesi günü çıplak gözle C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS kuyruklu yıldızını görebileceğini söyledi.

KUYRUKLU YILDIZ 80 BİN YIL SONRA GERİ DÖNÜYOR

Birleşik Krallık Kraliyet Astronomi Topluluğu'na (RAS) göre, parlaklığı ve görünürlüğü nedeniyle "yüzyılın kuyruklu yıldızı" olarak adlandırılıyor.

Cumartesi günü, kuyruklu yıldız Dünya'ya yaklaşık 44 milyon mil (yaklaşık 71 milyon kilometre) yaklaşacak. Başlangıçta gün batımından yaklaşık bir saat sonra batı ufkunda alçakta görünecek.

Tsuchinshan-ATLAS (Kuyruklu Yıldız A3), Dünya'dan en son 80.000 yıl önce görülmüştü.

ÖMÜR BOYU BİR KEZ YAŞANACA BİR OLAY

İlk olarak 2023 yılında Çin'deki Mor Dağ Gözlemevi ve geçen yıl Güney Afrika'daki ATLAS teleskobu tarafından keşfedildi.

Geçtiğimiz ay Güney Yarımküre'de görülen kuyruklu yıldız, bu hafta sonu Kuzey Yarımküre'de olacak.

Minnesota'daki Bell Müzesi'ndeki planetaryum yöneticisi Sally Brummel, "Uzun bir kuyruğun uzandığı bulanık bir daire olacak" dedi.

RAS Müdür Yardımcısı Dr. Robert Massey, özellikle dijital tek lensli refleks (DSLR) kamera kullanılarak kuyruklu yıldızın fotoğraflarının çekilmesinin mümkün olabileceğini söyledi.

NASA'ya göre , yörüngesi 80 bin yıl süren A3 Tsuchinshan-ATLAS kuyruklu yıldızı, Neandertaller döneminde gezegenimizden en son görülebildi .

Paris Gözlemevi'nin Gök Mekaniği Enstitüsü'nün modellerine göre, "Güneş sisteminden fırlatılıp yıldızların arasında kaybolabilir."