KURBAN ETİ NASIL PAYLAŞTIRILIR? | Kurban eti kimlere verilir, kaç şahsa dağıtılır, nasıl hisse edilir? Diyanet’e nazaran kurban eti paylaşımı

Kurban ibadetini yerine getiren vatandaşlar, kestikleri kurbanlıkları nasıl dağıtması gerektiğini araştırmaya başladı. 'Diyanet'e nazaran kurban eti kaç şahısla paylaşılmalıdır, kurbanlık eti nasıl hisse edilir?' soruları gündemde yerini aldı. İşte Kurban Bayramı'nda kurban kesip dağıtacak vatandaşların bilmesi gereken konular...

Kurbanlık etin kaç bireye bölüneceği ve nasıl dağıtılacağını merak eden vatandaşlar, kurban ibadetini yerini getirdikten sonra nasıl hayır yapacağını ve muhtaçlık sahiplerine kurban eti dağıtırken nelere dikkat etmesi gerektiğini araştırmaya başladı. İşte kurban etini paylaştırırken dikkat edilmesi gereken noktalar...

KURBAN ETİ NASIL DAĞITILIR?

Diyanet İşleri Başkanlığı'na nazaran, Peygamberimiz (s.a.v.), kurban etinin tam olarak üçe bölünerek edilerek bir kısmının kurban kesecek durumu olmayan fakir kimselere dağıtılmasını; bir kısmının akrabalar, tanıdıklarla ve komşularla paylaşılmasını, geriye kalan bir kısmının ise konutta yenilmesini önermiştir.

Hanefi mezhebine nazaran kurban kesen kişinin mali durumu çok düzgün değil ya da orta halli olur, konut halkı kalabalık olursa kurban etinin tamamını kendisine ayırması menduptur.

Ailenin yoksul olması durumunda etin tamamı da meskende bırakılabilir (Tahâvî, Şerhu Meâni'l-Âsâr, Beyrut 1399, IV, 185).

KURBAN ETİ KAÇ BİREYE DAĞITILMALI?

Kurban etinin dağıtılmadan evvel eşit modüllere ayrılması gerekmektedir. Bunun için tartı yardımı almak hakikat olacaktır.

Kurbanın sakatatı da dahil olmak üzere yenilebilen tüm bölgelerinin paylaşılması gerekmektedir. Tartılmadan bölüşmek ve helâlleşmek caiz olmamaktadır, faiz olmaktadır. Yedi bireyden dört adedine et ile birlikte bir tane bacak, beşinci şahsa et ile bir arada derisi, altıncı şahsa et ile birlikte başı verilir ise, tartmadan paylaşmak o halde caiz sayılmaktadır.

Kurbanın mevcut etinin eşit olacak biçimde tartılmasının akabinde, paylaşmak emeli ile kur'a çekmek daha yeterli bir seçenek olacaktır. Bir malı, ortakların ortasında bölüştürebilmek için kur'a çekmek büsbütün caizdir ve birebir vakitte da sünnettir.

Kurban etinin tartılmadan paylaşılması, biri başkasına, defter, mendil kalem ve gibisi üzere bir araç verir ise, paylaşma sahih olmaktadır. Taksim etmeden evvel etin bir kısmını pişirip, ortak olanların müşterek yemeleri caiz kabul edilmektdir. Mutfakları bir olan baba oğlun ya da karı kocanın ortaklaşa kesmiş oldukları kurbanı, tartarak paylaşmaları gerekmektedir.

KURBAN ETİ DAĞITILMAMASI GÜNAH MI, HANGİ DURUMLARDA GÜNAH OLMAZ?

Kurban kesen kişinin bakmakla yükümlü bulunduğu bireylerin sayısı kalabalık olması yahut kesilen kurban etine muhtaçlıklarının bulunması halinde kurban etinin dağıtılmaması günah değildir. Dinen muhtaçlığı olan şahısların kurban etinin dağıtılmamasında bir sakınca yoktur.