Kripto çılgınlığı ve Bitay: Yüzlerce mağdurun çığlığını duyan yok!

Yüksek enflasyonh ve riskli piyasa koşulları, yatırımcıları kripto paralara yönlendirdi. Ancak Bitay kripto borsasında yaşanan mağduriyetler yüzlerce yatırımcının zor durumda kalmasına neden oldu.

Avrupa'da Türkiye kadar kripto paraya yatırım yapan başka bir ülke bulunmuyor. Üstelik bu durum, yalnızca Türkiye’nin 85 milyonluk nüfusundan kaynaklanmıyor; çünkü nüfusa oranla baktığınızda da Türkiye, yüzde 16’lık yatırım oranıyla Avrupa birincisi. Dünya Ekonomik Forumu’nun verilerine göre, hiçbir Avrupa ülkesinde yetişkinlerin yüzde 16’sı kripto para yatırımı yapmıyor. Dünya genelinde ise Türkiye’yi bu oranda geride bırakabilen yalnızca Nijerya ve Vietnam var.

Borsaların tatlı müşterileri: Al-Satçılar

Kripto para borsalarının temel gelir kaynağı komisyon ücretleri. Her alım ve satım işleminde borsalar, işlem hacmine göre belirli oranlarda komisyon alıyor. Uzun süreli yatırım yapan al-yatçılardan daha çok, günlük al-sat işlemleri yapanlar borsaların en değerli müşterileri. Piyasa düşse de yükselse de, borsalar her durumda kazanç elde ediyor.

Bu yüzden kripto para borsası açmak, birçok girişimci için cazip bir gelir kapısı haline geldi.

Hoş geldin bonusu: Abonelik tuzağı

Tıpkı bahis sitelerinde olduğu gibi, kripto para borsaları da yeni kullanıcıları hoş geldin bonuslarıyla cezbediyor. Yeni bir borsaya üye olduğunuzda, 500 TL veya 1000 TL değerinde bonuslar alabiliyorsunuz. Bu tür teşvikler, enflasyon altında ezilen kitleleri kendine çekerken, birçok kişiyi de tehlikeli bir alışkanlığa sürüklüyor.

Yüzlerce mağdur var

Bu piyasada yer almak isteyen borsalardan biri de Bitay.com. Ancak bugünlerde, ardında yüzlerce mağdur bırakmış durumda. Bir Bitay mağduru, 15 Mayıs’ta 69 bin lirasını çekmek istemiş ancak o günden bu yana parasını alamamış. Bir başka mağdur ise Nisan ayında para çekim talebinde bulunmuş ve aylardır bekletiliyor. Mağdurlar arasında, aile düzeni bozulanlardan, intiharın eşiğine gelenlere kadar pek çok trajik hikaye var. Ümitlerini yitiren mağdurlar, çareyi gazetecilere başvurmakta buluyor ve 2021’de yaşanan Thodex skandalını hatırlatıyorlar.

Bitay, kağıt üzerinde bir adresi ve web sitesi olan, ancak gerçekte 2 çalışanlı küçük bir işletme. Temmuz ayında şirket, altyapı çalışması yapıldığını ve ağustos ayında bu çalışmaların sona ereceğini, ardından mağdurlara ödeme yapılacağını bildirmişti. Ancak Eylül sonuna gelinmesine karşın şirket hala ödeme yapamadı. Kripte para piyasalarına hakim uzmanlar Bitay'ın kullanıcılarının birçoğunun küçük "hoş geldin" bonuslarıyla abone yapıldığını ve ardından paraların toplandığını vurguluyor. Şirketin yatırımlarından beklenen getirinin sağlanamaması ve toplu para çekim talepleri karşılanmaması sonucu likidite krizi yaşadığı ve ödeme yapamaz hale geldiği de belirtiliyor.