KREDİ KARTI YAPILANDIRMA DÜZENLEMESİ | Kredi, kredi kartı borcu 60 ay vade nasıl yapılır? Yapılandırma faizi kaç?

Kredi ve kredi kartı borcu olanlara müjde üzere bir yapılandırma imkanı sunuldu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından alınan karara nazaran, kredi ve kredi kartı borcu olan şahıslara 60 aya kadar yapılandırma yapılabilecek. İşte Kredi, kredi kartı borcu 60 ay vade nasıl yapılır? Yapılandırma faizi kaç? sorularının karşılığı ve ayrıntılar...

KREDİ KARTI YAPILANDIRMA DÜZENLEMESİ | Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından alınan karara nazaran, kişisel kredi ve kredi kartı borçlarında yapılandırma imkanı sunulacak. Borcunu ödeyemeyenler için 60 aya kadar vade fırsatı sunan kararın ayrıntılarını sizler için derledik .

KREDİ, KREDİ KARTI BORCU 60 AY VADE NASIL YAPILIR?

TCMB'nin Kredi Kartı Süreçlerinde Uygulanacak Azami Faiz Oranları Hakkında Bildiri'de Değişiklik Yapılmasına Dair Bildirimi Resmi Gazete'de, BDDK'nin mevzuya ait Konsey kararı internet sitesinde yayımlandı. Buna nazaran, BDDK, ferdi kredi kartı ve gereksinim kredisi borcunu ödeyemeyenler için 60 aya kadar yapılandırma imkanı getirdi.

Bireysel kredi kartlarında periyot borcunun minimum meblağını ödeyemeyenler, mevcut kredi kartı borç bakiyelerini 60 aya kadar yapılandırabilecek. Her aya düşen taksit meblağı, ilgili ayın minimum ödeme fiyatına eklenecek. Yapılandırılan kredi kartı borcunun en az yarısı ödeninceye kadar ilgili bankadaki kredi kartı limiti artırılamayacak.

KREDİ KARTI YAPILANDIRMA FAİZİ KAÇ?

TCMB ferdi kredi kartlarında yapılandırmada kullanılacak azami faiz oranını referans faiz olan yüzde 3,11 ile sonlandırdı.

İhtiyaç kredileri ise anapara ve faiz ödemelerinin 30 günden fazla gecikmesi halinde ek kredi olmadan 60 aya kadar yapılandırılabilecek. Borçlunun 1 yıl içinde yapılandırma için başvurması gerekiyor.

ASGARİ ÖDEME ORANINDA DEĞİŞİKLİK

BDDK, kredi kartlarında taban ödeme oranında da değişikliğe gitti.

Dönem borcunun yüzde 20'si olan taban ödeme oranında hudut fiyat, 25 bin liradan 50 bin liraya çıkarıldı. 50 bin lira ve altında olan kredi kartları için taban ödeme oranı periyot borcunun yüzde 20'si olurken, 50 bin lira ve üzerinde olanlarda yüzde 40 olarak uygulanacak.

BDDK'nin adımlarıyla uyumlu formda TCMB, kişisel kredi kartlarına uygulanan azami akdi faiz oranlarını kredi kartı devir borcuna nazaran referans orana bağlı olarak farklılaştırdı. Bu kapsamda belirlenecek oranlar 24 Ekim'de açıklanacak ve 1 Kasım'da yürürlüğe girecek.

Referans oranın tıpkı kalması halinde azami akdi faiz oranları; devir borcu 25 bin liranın altında olan kredi kartları için yüzde 3,50, 25 bin-150 bin lira olan kredi kartlarında yüzde 4,25 ve 150 bin liranın üzerinde olan kredi kartlarında yüzde 4,75 olacak.

Kredi kartları vasıtasıyla nakit çekim/kullanım azami akdi faiz oranı ise yüzde 5 düzeyinde korundu.