Kök hücreden yapay deriye: Yaşlanma belirtilerini yavaşlatacak yeni araştırma
Kök hücreden yapay deriye: Yaşlanma belirtilerini yavaşlatacak yeni araştırma
T24 Dış Haberler
Araştırmacılar, yaşlanma belirtilerini yavaşlatmak için kullanılabilecek bilimsel bir keşif yaptılaklarını duyurdu.
İnsan vücudunun kök hücreden nasıl deri yarattığını keşfeden ekip, laboratuvarda küçük miktarlarda deri ürettiklerini açıkladı. Uzmanlara göre bulgular, yaşlanmayla mücadele etmenin yanı sıra, nakledilebilen yapay deri üretmek ve yara izlerini önlemek için de kullanılabilecek.
İnsan Hücre Atlası Projesi liderlerinden biri olan Profesör Muzlifah Haniffa, bu keşfin bilim insanlarının hastalıkları daha etkili bir şekilde tedavi etmelerine yardımcı olacağını ve daha genç bir görünüme ulaşmaya yardımcı olacağını söyledi.
Kök hücreden yapay deriye
Fetüste deri hücrelerinin nasıl geliştiğine dair ilerleme kaydeden araştırmacılar, vücudun en büyük organı olan deriyi oluşturmak için hangi genlerin hangi zamanlarda ve hangi yerlerde devreye girdiğini tespit ettiklerini belirtti. Bu gelişmeyle birlikte bilim insanları, bağışıklık hücrelerinin derideki kan damarlarının oluşumunda kritik bir rol oynadığını keşfederek oluşum sürecini bir laboratuvarda yeniden canlandırdı.
Ders kitapları yeniden yazılacak
Haniffa, bu tekniğin yanık hastaları için kullanılabileceğini ve bunun doku naklinin bir yolu olabileceğini belirtti.
Cambridge Üniversitesi profesörü Sarah Teichmann, BBC’ye verdiği demeçte keşifle ilgili olarak "Bu, kendimiz, dokularımız ve organlarımız ve bunların nasıl işlediği açısından ders kitaplarının yeniden yazılmasına yol açacak.” ifadelerini kullandı.
İnsanların biyolojik olarak nasıl oluştuğuna dair büyük ipuçları veren bu çalışmadan sonra, vücudun diğer bölümlerinin nasıl geliştiğine dair genetik açıklamaların önümüzdeki haftalarda ve aylarda yayınlanacağı ifade edildi.
|