Koç Holding’e kötü haber: Büyük umutlarla imzalanmıştı

Rekabet Kurulu, geçtiğimiz yıl Koç Holding ve Stellantis arasında imzalanan 400 milyon euroluk satın alma işlemini, verilen taahhütler yeterli görülmemesi gerekçesiyle reddetti.

Türkiye'nin en büyük şirketler topluluğu Koç Holding, 2023 yılının temmuz ayında Stellantis'i 400 milyon euroluk imza ile devralmak için çerçeve anlaşmasına varıldığını duyurmuştu. 

Uzun süredir Rekabet Kurulu'nun onayı için beklenen anlaşmada beklenen açıklama yapıldı. Konuya ilişkin geçtiğimiz aylarda açıklama yapan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç, “Çok önemli bu stratejik iş birliği, Koç Holding ve Stellantis’in ülkemizin geleceğine olan büyük güvenlerinin güçlü bir teyididir. Rekabet Kurumu onayı da dâhil olmak üzere, düzenleyici onaylara tâbi olan bu işlemin 2024 yılında tamamlanmasını umuyoruz” ifadelerini kullanmıştı.


REKABET KURULU ANLAŞMAYI ONAYLAMADI

Buna karşın Rekabet Kurulu'nun internet sitesinde yer alan açıklamada, Stellantis N.V.'ye ait olan Stellantis Otomotiv Pazarlama AŞ'nin, STELLANTIS ve Koç Holding AŞ'nin ortak kontrolünde bulunan TOFAŞ Türk Otomobil AŞ tarafından devralınması işlemine ilişkin olarak Rekabet Kurulu'nun ilgili toplantısında, Rekabetin Korunması Hakkında Kanun uyarınca konu hakkında nihai inceleme yapılmasına karar verildiği belirtildi. 

Rekabet Kurulu'nun ilgili toplantısında yapılan görüşmeler sonucunda, Stellantis'in, Tofaş tarafından devralınmasına yönelik verilen taahhütler yeterli görülmedi.


TOFAŞ'TAN AÇIKLAMA: SÜREÇ DEVAM EDİYOR

Rekabet Kurulu'nun anlaşmaya onay vermemesinin ardından TOFAŞ, Kamuaoyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı:

"29.07.2023 tarihli özel durum açıklamamız ile Stellantis Otomotiv Pazarlama A.Ş.’nin (Stellantis Otomotiv) paylarının tamamının ve bu kapsamda Peugeot, Citron, Opel ve DS Automobiles’dan oluşan Stellantis markalarının distribütörlüğünü içerecek şekilde Stellantis Otomotiv’in Türkiye’deki mevcut faaliyetlerinin Şirketimiz tarafından devralınmasına ilişkin Pay Devir Sözleşmesi’nin imzalandığı; 05.12.2023 tarihli açıklamamızda ise anılan işlemle ilgili alınması gereken izin konusunda Rekabet Kurulu tarafından yapılan değerlendirme sonucunda işlemin nihai incelemeye alınmasına karar verildiği; 24.05.2024 tarihli açıklamamızda, Rekabet Kurulu tarafından yapılan bildirimle nihai inceleme süresinin uzatılmasına karar verildiği ve sürecin devam etmekte olduğu konuyla ilgili olarak yatırımcılara önemli gelişmelerin aktarılacağı"