Koç Holding’den gövde gösterisi: Milyonlarca euroluk imza atıldı

Türkiye'nin en büyük şirketler topluluğu olan Koç Holding, geçtiğimiz yıllarda Romanya'da açtığı Ford Otomotiv Fabrikası'nda seri üretime başladı. Şirket tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP' yapılan son açıklamada, Romanya Milli Savunma Bakanlığı ile milyarlarca lira değerinde yeni bir anlaşmanın imzalandığı belirtildi.

Son yıllarda Türkiye pazarında faaliyet yürüten bazı iştiraklerini satarak sektörde şaşkınlığa neden olan Koç Holding, buradan elde ettiği likidite fazlası ile Avrupa, Asya ve Orta Doğu pazarında yeni girişimlerde bulunmuştu. 

Polonya'da açtığı Arçelik fabrikasında beklenen verimi elde edemeyen ve fabrikanın faaliyetlerine 2025 yılının ilk çeyreği itibarıyla son verileceğini açıklayan Koç Holding, Romanya'da kurduğu Ford Otomotiv Fabrikası'nda ise büyük bir başarıya imza attı. Avrupa'nın birçok ülkesine farklı modellerde otomobil satışı gerçekleştiren Koç Holding, son yaptığı anlaşma ile Romanya Savunma Bakanlığı'nın 32 milyar TL değerindeki ihalesini kazanma başarısı gösterdi. 

TÜRKİYE'DEN ROMANYA'YA GÖNDERİLECEK 

Anlaşma kapsamında Romanya Silahlı Kuvvetleri'ne 1059 adet 4×4 TTZA ihracatı gerçekleştirileceği belirtilirken, bu araçların ilk 278 adedi Türkiye'de üretilecek. OTOKAR tarafından hazırlanacak 4×4 TTZA araçların kalan bölümü ise Romanya'da kurulan otomotiv fabrikasının üretim bandından çıkarılacak. 

Şirket tarafından KAP'a yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“20 Mart 2024 tarihli özel durum açıklamamızda, Romanya Milli Savunma Bakanlığı’nın şirketi olan C.N. Romtehnica S.A.’nın (Romtehnica) açmış olduğu, 4×4 Taktik Tekerlekli Hafif Zırhlı araç alımı ile ilgili ihaleye Şirketimiz tarafından teklif verildiği kamuya açıklanmıştı. Teknik değerlendirme, saha testleri ve ticari değerlendirme süreçlerinin tamamlanmasını takiben, ihale makamı tarafından sözleşme görüşmeleri için resmi davet yazısı şirketimize iletilmiştir”

ROMANYA'DA KOÇ HOLDİNG ETKİSİ SÜRÜYOR 

Geçtiğimiz günlerde Mısır'da Arçelik fabrikasının açılışını gerçekleştiren Koç Holding, Beko'nun ardından Avrupa pazarındaki payını yükseltebilmek amacıyla Romanya'ya da bir Arçelik fabrikası kurmuş ve ülke ekonomisinde önemli bir pay sahibi olmuştu. 2022 yılında yapılan anlaşma ile Bükret Belediyesi için 400 adet toplu taşıma aracı üreten Koç Holding'in yaptığı son anlaşma, Romanya ekonomisindeki pazar payının, yabancı şirketler arasında ilk sıraya yükselmesine neden oldu.