Kızkalesi’nde 700 Yıllık Tuvalet ve Yaşam Alanları Keşfedildi

Kale kazılarında yaşam alanları ortaya çıkıyor: Surlarda 700 yıllık tuvalette bulundu Mersin'in Erdemli ilçesi sınırlarında Kızkalesi'nin karşısında yer alan ve dış kale olarak bilinen Korikos'ta bu yıl devam eden çalışmalarda yaşam alanları ortaya ...

Kale kazılarında yaşam alanları ortaya çıkıyor: Surlarda 700 yıllık tuvalette bulundu

Mersin'in Erdemli ilçesi sınırlarında Kızkalesi'nin karşısında yer alan ve dış kale olarak bilinen Korikos'ta bu yıl devam eden çalışmalarda yaşam alanları ortaya çıkmaya başladı

Yaşam alanlarının yanı sıra ilginç olarak kabul edilen surlarda 700 yıl öncesine ait olduğu değerlendirilen bir de tuvalet bulundu

Kazı Başkanı Doç.Dr. Şener Yıldırım:

"Kaledeki konut, yaşam birimlerinin açığa çıkarılması için çalışıyoruz"

"Bu yıl sur dibinde bir mekan açığa çıkardık ve ilginç bir şekilde de tuvalet olduğunu gördük, surun hemen üzerine inşa edilmiş bir orta çağ tuvaleti"

MERSİN - Mersin'in incisi denizin ortasındaki Kızkalesi'nin karşısında yer alan ve dış kale olarak bilinen Korikos Kalesi'nde yapılan kazı çalışmalarında yaşam alanları ortaya çıkarılmaya başlandı. Yaşam alanlarının yanı sıra surlara 700 yıl önce yapılmış bir de tuvalet çıkması dikkat çekti.

Erdemli ilçesine bağlı Kızkalesi Mahallesi'nde sınırlarında yer alan Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinesinde Mersin Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Şener Yıldırım'ın kazı başkanlığında Korikos Kalesi'nde (dış kale) kazı çalışmaları devam ediyor. Geçmişi 2 bin 200 yıl öncesine dayanan Korikos antik kentinde yer alan ve bin yıl önce ilk kısmı yapıldığı bilinen dış kale de bu yıl devam eden kazı çalışmalarda yaşam alanları ortaya çıkarılıyor. Daha önce bir mescit ile kilisenin ortaya çıkarıldığı kazı alanında, bu sene bir çok yaşam alanı ve ilginç olarak kabul edilen surlarda 700 yıl öncesine ait bir tuvalet bulundu.

"Surun hemen üzerine inşa edilmiş bir orta çağ tuvaleti"

Geçtiğimiz yıllarda bir mescit ile kilise kazısı tamamladıklarını dile getiren Kazı Başkanı Doç.Dr. Şener Yıldırım,"2 yıldır kaledeki konut, yaşam birimlerinin açığa çıkarılması için çalışıyoruz. Bununla birlikte burada nasıl bir yaşam vardı, bunun izlerini takip ediyoruz. Devam eden çalışmalarda konut sayısının çoğalmasıyla beraber gelecek yıllarda veriler kesinleşecek, tahmini bir konutla birlikte bir nüfus tahmini yapacağız. Yaşam birimlerin dışında surlarla ilgili çalışmalarımız da var. Bu yıl sur dibinde bir mekan açığa çıkardık ve ilginç bir şekilde de tuvalet olduğunu gördük. Surun hemen üzerine inşa edilmiş bir orta çağ tuvaleti" dedi.

Bakanlığın uyguladığı 'Geleceğe Miras' projesi kapsamında daha iyi ödeneklere sahip olduklarını ve bu yıl 15 işçi ile çalışmaları yürüttüklerini kaydeden Yıldırım, etap etap gitmek kaydıyla 4-5 yıl içerisinde iç kaledeki çalışmaları tamamlamayı hedeflediklerini söyledi.

"İlk sur duvarlarının sağlam evresini biz 12. Yüzyılın başına tarihlendiriyoruz"

Korikos antik kentinin Helenistik dönemden itibaren varlığını bildiklerinin altını çizen Yıldırım," Sonrasında Roma ve Bizans döneminde varlığını sürdürmüş. 7. Yüzyılda Arap istilalarının başlamasıyla beraber bir savunma yapısı yoğunluğu görülür Anadolu'da. 8. Yüzyıl içerisinde de buraya bir kale inşa söz konusu olduğunu antik dönem kaynakları bize aktarıyor. Devam eden süreçte kale biraz harap olmuş. Çünkü 12. Yüzyılın hemen başında imparatorun verdiği bir emir ile Korikos'ta ki kalenin onarılması emrediliyor. Buradaki ilk sur duvarlarının sağlam evresini biz 12. Yüzyılın başına tarihlendiriyoruz" diye konuştu.

"Kentin kuruluşu 2 bin 200 yıl öncesine ait"

Kızkalesi denilince akla ilk adadaki kalenin geldiğine değinen Yıldırım," Biz buradaki kale için Korikos kalesi ismini kullanıyoruz. Bu adadaki kalenin karadaki karşılığı. Bir biriyle bağlantılı ve aynı dönemde inşa edilmiş zaten. Kentin kuruluşu ise yaklaşık 2 bin 200 yıllık bir geçmişe sahip ama kalenin bugünkü durumu 700, ilk yapım evresi bin yıllık" diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / HALİL İBRAHİM VARLI - Kültür Sanat