KIŞ LASTİĞİ MECBURİLİĞİ NE VAKİT 2023? | 🚘Kış lastiği hangi ayda takılır? Erken takılır mı?

Kış aylarında araçların yol tutuşunu artırarak kaygan tabanlarda kaza oranını düşürmek için hayata geçirilen kış lastiği (kar lastiği), her yıl belirlenen mühlet boyunca uygulanıyor. Kış lastiği kullanmayan araç sahiplerine ceza kesilirken aracına kış lastiği yahut zincir takmak isteyen vatandaşlar, arama motorlarında 'Kış lastiği zaruriliği ne vakit 2023? Kış lastiği hangi ayda takılır? Erken takılır mı?' sorularının karşılığını araştırıyor. İşte ayrıntılar...

KIŞ LASTİĞİ MECBURİLİĞİ NE VAKİT 2023? | Kış aylarında buzlu ve ıslak yollarda yol tutuşu artırarak trafik güvenliğini sağlamayı amaçlayan kış lastiği yahut zincir uygulaması, her muhakkak devirlerde şoförlere zarurî tutulmaktadır. Araç içindeki şahısların yanı sıra yayaların da can güvenliğini artıran kış lastiği, ticari araçlar için mecburidir. Pekala Kış lastiği hangi ayda takılır? Erken takılır mı? Kış lastiği mecburiliği ne vakit başlıyor? İşte merak edilenler...

KIŞ LASTİĞİ HANGİ AYDA TAKILIR?

Şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için kış lastiği takma zaruriliği her yıl 1 Aralık'ta başlamaktadır.

Buna nazaran, yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçlar her yıl 1 Aralık ile 1 Nisan tarihlerinde zarurî olarak kış lastiği kullanmaktadır. 1 Nisan'da kış lastikleri, yaz lastiği ile değiştirilir yahut lastiğe takılan zincir çıkartılır. 4 ay boyunca takılı kalan olan kış lastiği, inançlı yol tutuşu için mecburî kılınmıştır.

KIŞ LASTİĞİ HANGİ ARAÇLARDA MECBURÎ?

Kış lastiği, yük ve yolcu nakliyeciliği yapanlar dışındaki özel araçlar için uygulama zarurî değil lakin can ve mal güvenliğiyle meselesiz seyahat için kış kurallarında tüm araçlarda kış lastiği kullanılması değer taşıyor. Bu uygulamayla kış koşullarına nazaran tedbirini almayan, kış lastiği olmayan araçların yolu kapatması ve insanların mağduriyete uğraması önlenmeye çalışılıyor. Kış lastikleri, 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda, ıslak, karlı ve çamurlu yerlerde yaz lastiklerine oranla daha düzgün yol tutuşu ve yüksek güvenlik sağlıyor.

KIŞ LASTİĞİ TAKMAMANIN CEZASI NEDİR?

1 Aralık ve 1 Nisan tarihleri ortasında aracında uygun lastik bulunmayan araç sahiplerine 1152 TL ceza kesilmektedir. Kış lastikleri, 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda, ıslak, karlı ve çamurlu yerlerde yaz lastiklerine oranla daha yeterli yol tutuşu ve yüksek güvenlik sağlıyor.

KIŞ LASTİĞİ ERKEN TAKILIR MI?

🚘Kış lastikleri, soğuk havalar ve kış yağışları için özel olarak tasarlanmıştır. Havalar ısınınca, buzda çekişi kolaylaştıran keskin uçlara yahut karda ilerlemeyi sağlayan ekstra diş derinliğine gereksiniminiz kalmaz. Kış lastiklerinin kauçuk sırtları, dört mevsim ve yaz lastiklerininkinden çok daha esnektir. Kışın çekişi kolaylaştıran esnek kauçuk sırt, sıcak havalarda süratle aşınır. Dört mevsim ve yaz lastikleri, sıcak havalara dayanacak formda yapılır, hasebiyle daha uzun müddette aşınırlar.

🚘Sıcak havada, kış lastikleri, dört mevsim ve yaz lastikleriyle birebir yol tutuşu sağlamazlar. Bir kış lastiği, sıcak havada süratli bir reaksiyon veremez. Kış lastiklerinin, kar ve buzda yol tutuş için bu esnekliğe gereksinimi vardır fakat sıcak havada birebir formda işe yaramazlar.

🚘Yaz mevsiminde kış lastiği kullanmanın önerilmemesinin en kıymetli sebebi, kaza ihtimalini arttırmasıdır. Örneğin yaz aylarında kış lastiğinin çabuk ve daha çok ısınması nedeniyle fren uzaklığı uzar. Ayrıyeten kış lastiklerinin yumuşak yanakları nedeniyle keskin virajlarda araçlar yana daha çok yatıp yoldan ayrılabilir.

🚘Kış lastiğini yazın kullanmanın yarattığı problemlerden biri, yakıt tüketimini kıymetli ölçüde arttırmasıdır. Kış lastikleri, yapıları gereği yüzeye daha çok tutunur. Bu nedenle kış aylarında bile yakıt tüketimini artırır.

🚘Kış lastikleri, yaz aylarında hem yumuşak hamurları nedeniyle kayma üzere meselelere hem de genlerinde olan tutunma eğilimi nedeniyle fazla yakıt tüketilmesine neden olur. Bu durum daha fazla karbon salınımı yapılmasına ve etrafa olağandan daha fazla ziyan verilmesine de yol açar.

🚘Yaz aylarında kış lastiği kullanmanın bir başka sorunu ise konforla ilgilidir. Aracın yalıtımına karşın kış lastiklerinin üzerinde yer alan özel yivler nedeniyle daha fazla yol gürültüsü duyulur. Yaz aylarında kış lastiği kullanılması durumunda ise bu gürültünün şiddeti artar.

🚘Kış lastikleri yaz aylarında olağandan çok daha süratli aşınır ve diş derinliklerini öngörülen mühletten daha çabuk kaybeder. Bu da olağandan daha kısa müddette lastiklerin yenilenmesini mecburî kılmaktadır.

🚘Kısacası mevsime uygun lastik kullanmak hem yol güvenliğini arttırır hem yakıt tasarrufu sağlar hem de lastiklerin çabuk aşınmasına mani olur. Şoförlerin, can güvenliğini tehlikeye atmamaları ve bütçelerini zedelememeleri için mevsime uygun lastikleri tercih etmesi önerilmektedir.