Kış aylarında yürürlüğe girecek: Elektrik faturalarında yeni dönem başlıyor

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) elektrik faturalarına ilişkin yayınladığı yeni düzenleme 1 Ocak 2025 tarihi itibarıyla yürürlüğe girecek. Milli Akıllı Sayaç Sistemi (MASS) adı ile Türkiye'nin tamamında geçerli olacak yeni uygulama ile elektrik sayaçları, devreye alınacak yeni sistemle uyumlu şekilde çalışacak bir hale getirilecek.

Geçtiğimiz yılın başında yayınlanan Resmi Gazete tebliği ile Türkiye'nin tamamında kullanılması planlanan Milli Akıllı Sayaç Sistemi'ne (MASS) ilişkin detaylar kamuoyu ile paylaşılırken, uygulamanın 1 Ocak 2025 tarihi itibarıyla devreye girmesi bekleniyor.

ELEKTRİK SAYAÇLARI DEĞİŞTİRİLECEK 

Yeni uygulama nedeniyle ev ve işyerlerinde kullanılacak sayaçların değiştirileceğini ve MASS sistemi ile entegre hale getirileceğini belirten MASS Proje Yürütücüsü Ari Torosoğlu, Sayaç mülkiyetinin dağıtım şirketlerinde olduğunu ve değişimin de onların görevi olduğunu belirterek abonelerin bu işlem için herhangi bir ücret ödemeyeceğini duyurdu. 


Halihazırda kullanılan bazı sayaçların söz konusu sisteme entegre olabileceğini aktaran Torosoğlu, bu nedenle mevcut şartları sağlayan elektrik sayaçlarında değişiklik öngörülmediğini, elektrik dağıtım şirketlerinin söz konusu sayaçları 10 yılını doldurduğu zaman, arıza verdiğinde ya da kaçak olduğunda değiştireceğini belirtti. 

FATURA BİLGİLERİ ANLIK OLARAK GÖRÜNTÜLENECEK 

MASS sistemi ile kullanıcılar, tükettikleri elektriğin anlık kullanım bedelini görebilecek ve faturalarını, fatura kesim tarihi öncesinde öğrenebilecek. Söz konusu durumun ani faturalarla karşılaşılmasına engel olması beklenirken, yeni sayaç sistemi ile kaçak elektrik kullanımının tamamen kısıtlanması planlanıyor. 




Torosoğlu, denetlemeleri artık elektriği kesmeden yapabileceklerini kaydederek, şu ifadeleri kullandı:

"Böylelikle trafo bazlı kayıp-kaçak analizi yapabiliyoruz. Kayıp-kaçak ekiplerini çok daha verimli noktalara, yani problemin gerçekten olduğu noktalara odaklayabiliyoruz. Ayrıca, neyin nereden beslendiği belli olduğunda yükü dengeleyebiliyorsunuz. Yükü dengelemek de verimliliğinizi artırıyor. Sayaçlar, 60'a yakın analiz yapabiliyor. Yanına bir teknisyen göndermişsiniz gibi bütün ölçümleri kendi datalarına bakarak yorumlanmış olarak elektrik dağıtım şirketine iletiyor. Bu da bizim hakimiyetimizi artırmış oluyor."