KIŞ AYLARINDA CİLT BAKIMI – Kış aylarında cilt bakımı nasıl olmalı? Cildi taze tutmak için ne yapılmalı?

Kış ayları gelince yalnızca giydiğimiz kıyafetler değil cildimiz de değişkenlik gösteriyor. Soğuk hava cildin daha hassas bir hale gelmesine sebep olabiliyor. Bu da kan sirkülasyonunun yavaşlamasında büyük bir etken. Pekala "Kış aylarında cilt bakımı nasıl olmalı? Nelere dikkat edilmeli?" sorularının karşılığı haberimizde...

Kış aylarıyla birlikte cilt sorunları de kapımızı çalıyor. Soğuk havaların cilde tesiri hayli büyük. Soğuk havanın ve rüzgarın tesiri ile derinin hami yüzeyi bozulur ve deriden su kaybı artar bu da cilt kurumalarına yol açar. Cilt kuruluğu çatlaklara, kızarmalara ve tahrişlere sebep olur. Cilt sorunlarının farkına varmak atılan birinci adımlardan biridir.

CİLDİNİZİ NEMLENDİRİN

Yapılan en büyük yanılgılardan biri çok sıcak suyla duş almak. Duş alınan suyun sıcaklığı 35°C'yi geçmemeli ve uzun müddet duşta kalınmamalı. Banyo yaparken kullanılan paklık ve beden bakımı eserlerinin hakikat seçimine de itina gösterilmelidir. Kurutucu tesirlerinden ötürü sabun ve şampuanın cilde teması kısa olmalıdır. Aksi halde cilt kuruluğunu arttırmış oluruz.

Cilde nem dayanağı sağlanmalı, cildin gözetici bariyeri korunmalı ve güçlendirilmeli. Bunun için sabun, alkol, paraben ve renklendirici katkı unsuru içermeyen nazik bir temizleme jeli kullanılmalı. Cildi derinlemesine nemlendirmek için varlıklı ve pak içerikli, besleyici bir nemlendirici tercih edilmeli. Cildinize uygun nemlendirici tercihi yaparken dermatoloji hekiminden yardım almanız yararlı olacaktır.

PEELİNG, SERUM VE MASKELER KULLANIN

Soğuk havaların tesiriyle kuruyan cilde haftada bir defa uygulandığı takdirde peeling yapılabilir. Peeling süreci cildi meyyit derilerden arındırır, gözenekleri temizler ve kan deveranının hızlanmasını sağlar. Cilt tipinize uygun içerikleri güçlü bir peeling size yeterli gelecektir. Bunun yanında maske ve serumlar kullanmanız faydanıza olacaktır.

Güneş kremleri ve koruyucularını kullanmaktan vazgeçmeyin. Güneşin ziyanlı UV ışınları kış aylarında da tesirlidir. Güneş koruyucuları kullanmak kış aylarında bile cildinizi parlak, ışıltılı ve pürüzsüz tutmanıza yardımcı olacak. Cildi nemli tutmak için soğuk kış mevsimi boyunca bu rutini devam ettirin.

EL, AYAK VE DUDAKLARINIZI NEMLİ TUTUN

El, ayak ve dudak bakımı kış aylarında bakımına dikkat etmemiz gereken noktalardan biridir. Çok sık el yıkamak tahrişlere sebep olabilir. Elleri yıkamak için kullanılan sabunların nemlendirme özelliği olması ve her yıkama sonrasında ellere gliserin, vazelin, lanolin içeren nemlendirici krem uygulanması kış aylarında hayli kıymetlidir. Dudaklar da soğuk havanın tesiri ile kurup çatlayabilir. Bu yüzden dudak bölgeleri için hami bir sinema tesiri sunan nemlendirici bir krem uygulayın.

BOL SU İÇMEYİ VE SAĞLIKLI BESLENMEYİ İHMAL ETMEYİN

Cildi kış soğuğundan korumak ve oluşacak tahrişe karşı cilde hakikat bakımı uygulamak epey kıymetlidir. Cildin kurumasıyla su kaybı meydana gelecektir. Su kaybını azaltmak ve önlemek için sıvı tüketimini artırmak çok değerlidir. Günde 1,5 - 2 litre su içmeyi ihmal etmeyin. Kahve, alkol, çay ve meyve suyu üzere farklı sıvı besinler tüketmek cildin su muhtaçlığını karşılayamaz ve su kaybına neden olurlar. Bunlar yerine çorba ve bitki çayı tüketebilirsiniz.

Kış aylarında yetişen meyve ve zerzevatları çokça tüketilmesi gerekir. Portakal, mandalina, kivi üzere meyveler bol bol C vitamini içerir. C vitamini almak cildin daha genç ve canlı kalmasını sağlar ayrıyeten doğal antioksidan misyonu görür. Balık ve kurutulmuş meyveler tüketimi E ve D vitamini için değerlidir. Badem, ceviz, fındık, fıstık, Antep fıstığı, kivi, rezene, ıspanak cilt için kusursuz E vitamini kaynaklarındandır.