Kilo vermek için göz maskesi takmak gerçekten işe yarıyor mu?

Zayıflamak için yediklerinize dikkat ediyor, egzersiz yapıyor ve bağırsak sağlığınıza dikkat ediyor olabilirsiniz. Peki gece uyurken göz maskesi de takıyor musunuz?

Avustralya'daki Flinders Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, gece vakti ışığa maruz kalmanın insanların vücut saatlerini bozduğunu, bunun da metabolizma üzerinde domino etkisi yarattığını ve böylece kilo alma ve diyabet riskini artırdığını bildirdi.

Ekip, bir hafta boyunca geceleri maruz kaldıkları ışık miktarını değerlendirmek için hepsine monitörler verilen 84 bin katılımcının verilerini inceledi. Daha sonra bu, sonraki sekiz yıl içinde tip 2 diyabet geliştirenlerle ilgili verilerle karşılaştırıldı.


Sonuçlar şaşırtıcı oldu... Çalışma süresince yaklaşık 2.000 kişiye diyabet teşhisi konuldu ve geceleri daha fazla ışığa maruz kalanların riski daha yüksek çıktı. Ortalama katılımcıdan %0-20 daha fazla ışığa maruz kalan kişilerin, ortalamanın altında gece ışığı seviyelerine sahip olanlara göre tip 2 diyabet riski %29 daha fazlaydı.

Yüzde 20-40 daha fazla ışığa maruz kalanların riski yüzde 39, yüzde 40-50 daha fazla ışığa maruz kalanların riski ise yüzde 53 daha fazla çıktı.

GÖZDEN KAÇAN BİRÇOK IŞIK TÜRÜ VAR

Geceleri ışığın uyku düzenimizi ve vücut saatimizi bozduğunu söyleyen uzmanlar, bu şekilde artan insülin duyarlılığı ile fazla glikozun yağa dönüşeceğini belirtiyor.


Gece ışığa maruz kaldığımızda, vücudumuz buna hazır olmadığı için uyumamıza yardımcı olan önemli bir rol oynayan bir hormon olan melatonin üretimini azaltır. Melatonin ayrıca kan şekeri seviyelerini kendi başına düzenler, normal melatonin seviyeleri geceleri açlık hissetmediğiniz anlamına gelir.

Birçok kişinin yatak odasında geceleri bir tür ışığın açık olduğuna dikkat çeken uzmanlar, elektronik çalar saatler, mesaj gönderen ışık yayan cep telefonları, gece lambaları ya da dışarıdaki sokak lambalarının uykuyu ve dolayısıyla kiloyu etkilediğini söylüyor.