Kazak şirket Hepsiburada’yı satın almasının nedenini açıkladı

Hepsiburad'nın yüzde 65'ini satın alarak çoğunluk hisseye sahip olan Kazakistan merkezli e-ticaret girişimi Kaspi.kz'nin CEO'su Hepsiburada'yı satın almalarının nedenini açıkladı.

Kazakistan’ın en büyük grubu Kaspi.kz'nin CEO'su Mikhail Lomtadze, elektronik ticaret sitesi Hepsiburada'yı satın almalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Lomtadze Almatı'daki Kursiv Ekosistemler Forumu'nda Hepsiburada'yı satın almalarına ilişkin "Böyle kararlar almak sezgi ve analizin yarı yarıya karışımını gerektirir. Türkiye pazarı yapısı, ekonomisi ve 85 milyondan fazla insanı ile büyük pazar hacmi nedeniyle bize çekici geliyor. Ancak, asıl etken şirketin kendisi. Hepsiburada'nın güçlü bir yönetimi ve vizyonu var" dedi.

Lomtadze, yerel işletmelerin rekabet gücünü artıran bu tür yatırımların kritik öneme sahip olduğunu belirtti. Ayrıca Kaspi.kz'nin sunduğu teknolojilerin küresel ölçekte en iyiler olduğuna inandığını belirten Lomtadze, bu yatırımın Türkiye'deki dijital dönüşüme katkıda bulunacağına olan inancını dile getirdi.

Lomtadze, "Bir ülke hizmet geliştiren ve önemli yatırımlar yapan bir şirkete sahip olduğunda, yerel işletmelerin rekabet gücü artar. Bu olmadan, yabancı ticaret platformları hakim olurdu ve KOBİ'lerimiz rekabet edemezdi. Şimdi, girişimcilerimiz ülke çapında ticaret yapabilir ve malları doğrudan müşterilere teslim edebilir. Teknolojimizin dünyanın en iyisi olduğuna inanıyorum" dedi.

YÜZDE 65'İNİ SATIN ALDILAR

Kazakistan'ın online alışveriş platformu Kaspi.kz, Hepsiburada'nın yüzde 65.41'ini 1,13 milyar dolar karşılığında satın almak için anlaşmaya vardığını açıklamıştı.

Açıklamada, Hepsiburada'nın sermayesinin yüzde 65,4'üne karşılık gelen A ve B sınıfı hisselerin satın alınması için Doğan ailesi üyeleriyle anlaşmanın imzalandığı ifade edildi.

Açıklamada verilen hisse devrinin ayrıntılarına göre, 17 Ekim 2024 tarihinde Kaspi.kz, Hanzade Doğan ve Vuslat Doğan Sabancı, Begüm Doğan Faralyalı, Arzuhan Doğan Yalçındağ, Işıl Doğan ile D-Market Elektronik Hizmetler ve Ticaret A.Ş.’nin yüzde 65,4’ünü temsil eden A ve B grubu hisselerinin devri için bir sözleşme imzaladı.

Satın almanın gerekli izinlerin alınmasının ardından 2025'in ilk yarısında sonuçlanması bekleniyor.

Açıklamaya göre 1,13 milyar doların 600 milyon doları anlaşmanın kapanışında, 526,9 milyon doları kapanış ardından altı ay içinde ödenecek.