Katar’dan gelip Türkiye’de sıraya girdiler: Kış başlamadan tonlarca istiyorlar

Türkiye'ye yönelik yatırımları ile tartışma konusu olan Katar, son günlerde Körfez coğrafyasında yaşanan ticaret krizi nedeniyle rotayı Türkiye'ye çevirdi.

Orta Doğu ülkeleri arasında Türkiye'nin en büyük ticari partneri olarak görülen Katar, Türkiye'de sık sık tartışma konusu olmakta. 

Karadeniz ve Akdeniz başta olmak üzere Türkiye'de gayrimenkul satın alma yoluyla elde edilen vatandaşlıkların önemli bir bölümü Katarlılara yapılırken, İsrail'in Lübnan ve İran ile yaşadığı gerilim Orta Doğu'daki ticaret ağında kesintiye neden oldu. 


TÜRKİYE'DEN TONLARCA AYÇİÇEK YAĞI SİPARİŞİ VERİLDİ

Yemen'de bulunan Husiler başta olmak üzere Kızıldeniz'den gelecek gemilere yönelik saldırılar ve bölgesel savaş beklentisi, uluslararası gıda tedarikçilerinin peş peşe teslimatları ertelemesine neden olurken, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi körfez ülkelerinde birçok üründe hammadde sıkıntısı yaşanıyor. 

Turizm girişimleri sonucunda binlerce otele sahip olan Katar, son haftalarda ayçiçek yağı stoklarında büyük bir sorun yaşıyor. Katar basınında yer alan haberlere göre; Türkiye'de üretici firmalar ile temas kurulurken, milyonlarca dolarlık acil alım için anlaşmaya varıldı. Kış soğukları başlamadan önce tüm ürünlerin teslim edilmesini isteyen Katarlı firmalar, süreci hızlandırmak amacıyla Türkiye'ye gelerek yağ üreticileri ile ikili görüşmeler gerçekleştirdi. 




YURT DIŞINA SATIŞI YASAKLANMIŞTI 

Türkiye, 2022 yılının başlarında yaşadığı ayçiçek yağı krizi nedeniyle söz konusu ürünün yalnızca iç pazarda tüketilmesini kararlaştırmış ve yurt dışına satışına kısıtlama getirmişti. Bu süreçte Rusya'dan alınan gemiler dolu ayçiçek yağı krizin aşılmasını kolaylaştırırken, söz konusu yasak 2022 yılının sonunda kaldırılmış ve yağ üreticileri yeniden ithalat onayı almıştı.