Karşıyaka’nın suçu ne? 26 yıllık bekleyiş devam ediyor

Yıllardır stat sorunuyla boğuşan Karşıyaka, bu hafta modern Tire Stadı'nda sahaya çıkıyor. Yalı'daki eski stat ve tesisleri yıkılan Karşıyaka, atıl durumdaki araziye rağmen stat hasreti çekmeye devam ediyor.

İzmir'de yeni stadyum talebini 26 yıl önce ilk kez dile getiren ve stat konusunda en mağdur takım olarak kalan 111 yıllık mazisi olan Karşıyaka Kulübü, bu hafta Tire'de inşa edilen modern statta deplasmana çıkacak.

1998'den bu yana yeni stat için çalmadık kapı bırakmayan Karşıyaka'nın, proje kapsamında yıkılan İlçe Stadı ve Yalı Tesisleri'nin arazisi yaklaşık 10 yıldır atıl durumda bekliyor. Daha önce gündeme gelen Çiğli'deki stat planı kabul görmeyen, Örnekköy'de 2016 Avrupa Şampiyonası için hazırlanan 40 bin kişilik stat projesi ise şampiyonanın 1 oy farkla Fransa'ya kaybedilmesiyle gerçekleşemeyen Karşıyaka'nın Yalı'daki stat projesi, iki kez ihale edilmesine rağmen hayata geçirilemedi.

2014 ve 2017 yıllarında Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yapılan iki ihale de açılan davalar ve maliyet farkı gibi nedenlerle iptal edildi. Karşıyaka, 2015 yılında yeni stat için yıkılan bu alandaki eski stat, kulüp binası, tenis kortları, dükkanlar ve salonlarından da oldu.

Projeyle ilgili tartışmalar hala sürerken, Karşıyaka Stadı sayesinde gündeme gelerek TOKİ tarafından aynı tarihlerde iki kez ihale edilen ve şu an A Milli Takım'ın maçlarına da ev sahipliği yapan Süper Lig'deki Göztepe'nin Gürsel Aksel Stadı 2020'de, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın yaptırdığı Alsancak Mustafa Denizli Stadı ise 2021'de açıldı.

TİRE'DE 5 YIL AMATÖR MAÇLAR OYNANDI

Karşıyaka'nın bu hafta TFF 3. Lig 1. Grup'ta pazar günü Kuşadasıspor deplasmanına çıkacağı, İzmir merkeze 100 kilometre uzaklıktaki Tire'de, maliyetinin büyük bir kısmını İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin üstlenerek yaptırdığı Tire Gazi Mustafa Kemal Atatürk Stadı ise 2015'te ihale edilip 2018'de kapılarını açtı.


UEFA standartlarında, 15 bin koltuk kapasiteli modern stat, merkeze uzak ilçede profesyonel takım kalmayınca açıldıktan sadece bir yıl sonra profesyonel maçlara kapandı. Koronavirüs pandemisinin başlamasıyla birlikte statta uzun süre maç oynanamadı.

Son 5 yılda sadece amatör maçlara ev sahipliği yapan stat, Tire 2021 FK bu sezon 3. Lig'e yükselince tekrar profesyonel liglere kapılarını açtı. Yıllardır yeni stat bekleyen, stat arazisinde çadır eylemi yapıp miting düzenleyen Karşıyaka taraftarları, Tire'nin modern stadındaki maçı 400 TL'lik deplasman bileti alarak izleyebilecek.