Karasal yayın lisansı iptal edilen Açık Radyo’dan açıklama: Ortak bir gelecek hayal edip onu birlikte kurmaktan başka çaremiz yok

Karasal yayın lisansı iptal edilen Açık Radyo'dan açıklama: Ortak bir gelecek hayal edip onu birlikte kurmaktan başka çaremiz yok

T24 Haber Merkezi 

Karasal yayını Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından iptal edilen Açık Radyo, önünde basın açıklaması yapıldı. Açık Radyo Genel Yayın Yönetmeni Ömer Madra, "Ortak bir gelecek hayal edip onu birlikte kurmaktan başka çaremiz yok. Toplumumuz giderek sayıları artan şiddet sarmalıyla dört bir yandan kuşatılmışken birbirimizi dinlemek, ortak bir gelecek hayal edip onu birlikte kurmaktan başka çaremiz yok. Bulunduğunuz her yerde radyonuzun sesi olun ve her yerde yüksek sesle söyleyin lütfen. Açık radyo açık kalmalı" dedi. 

1995 yılından itibaren yayın yapan ve önümüzdeki ay 30. yayın yaşını kutlamaya hazırlanan Açık Radyo’nun karasal yayın lisansı RTÜK tarafından iptal edildi. Radyo, sesinin kesileceğini tek kanallı dönemde TRT'nin yayınlarında aksaklık olduğu zaman kullandığı ‘necefli maşrapa’ fotoğrafı ile açıkladı. Kararın ardından Açık Radyo bugün saat 13.00 itibarıyla yayın yapmayı kesti. Karasal yayın iptalinin ardından radyo, açıklamalarda bulundu.


Fotoğraf: Can Öztürk (T24)

Basın açıklamasına birçok vatandaşın yanı sıra TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş ve TİP Milletvekili Ahmet Şık da katıldı.  

Radyo tarafından yapılan açıklama şöyle:

"Açık Radyo açık kalsın! Açık Radyo’nun karasal yayını bugün (16 Ekim 2024 Perşembe) saat 13.00 itibariyle kesildi. Açık Radyo 29 yıl 11 aydır FM bandında, ayrıca 22 yıl 11 aydır da internet üzerinden Türkiye’ye ve dünyaya yayın yaptı. Bu niteliğiyle, eşine dünyada da ender rastlanan köklü bir kurumdur.
RTÜK’ün basın özgürlüğünü çiğneyerek verdiği lisans iptali kararında tam bir gün sonra İzmir Basın Kampı’nda Basın Özgürlüğü Ödülü’ne layık görülen ve böylelikle 29 yılda ulusal ve uluslararası alanda 69’uncu ödülünü alan Açık Radyo, bugüne dek, tamamı gönüllü 1.416 programcısıyla 1.219 farklı program üretti ve bu programlardan türetilen 29 kitap yayımladı. Her yıl bir kitap! 30 yıl boyunca Türkiye’den ve dünyadan yaklaşık 26 bin aktivist, yazar, düşünür güzide konuk ağırlandı.

"Açık Radyo denince akla; insanlığın renk ve titreşimlerini sesle çepeçevre kuşatan bir mecra gelir"

Açık Radyo dendiğinde akla, bir başka mecrada hak ettiğini bulamamış bir hüzünlü şarkı; radyo tiyatrosundan aklınıza kazınan müthiş bir tirad; edebiyatın görünür kıldığı bir büyük hikaye; insanlığın renk ve titreşimlerini sesle çepeçevre kuşatan bir mecra gelir. Açık Radyo dendiğinde akla, milyonlarca insanın Londra’da başlatıp Ankara’da devam ettirdiği bir barış çığlığı; Yırca’da, Cerattepe’de, Akbelen’de ağaçlarına var güçleriyle sarılarak sahip çıkan köylü kadınlar ya da lise önlerinden meydanlara taşarak, fosil yakıt şirketlerinin boyunduruğunda canlılar alemini yok oluşa sürükleyen resmi iklim politikalarını protesto eden gençler gelir. Açık Radyo dendiğinde akla, ekoloji mücadelesinin, sosyal dayanışmanın, hak mücadelelerinin seslerine daima kürsü ve megafon olan sakin ama kararlı bir radyo istasyonu gelir.


Fotoğraf: Can Öztürk (T24)

"Açık Radyo kamusal faydanın sesidir"

Açık Radyo’nun sesi kamusal faydanın sesidir. Açık Radyo kurulduğu günden bu yana herhangi bir kişi ya da grubun çıkarını gözetmeksizin “kamu yararına” yayın yapmıştır. Gücünü ve dirayetini buradan alır. Açık Radyo Türkiye ve dünya kamuoyunda, gerek siyasette gerekse kültür, sanat ve edebiyat alanlarında ne tartışılıyorsa bunu itidal ve sağduyu ile ve fakat eksiksiz konuşmayı kendine görev bilir.
RTÜK kararıyla Açık Radyo’nun “karasal yayın lisansının” iptal edilmesini hangi teknik ya da bürokratik gerekçeye dayandırılıyor olursa olsun, kesinlikle kamunun sesini kısma girişimidir. Tarihe böyle geçecek ve daima öyle hatırlanacaktır.

"Karasal yayın lisansının iptali, radyonun kapanması anlamına gelmiyor"

Açık Radyo’nun karasal yayın lisansının iptaliyle birlikte, FM yayınına bağlı sürdürülen eş zamanlı internet yayını da sona erdi. Ancak karasal yayın lisansının iptali, radyonun kapanması anlamına gelmiyor. Radyonun yayıncı olarak başvurma hakkı olan farklı lisans biçimleri mevcut ve bunlardan biri ile yayının sürdürülmesi planlanıyor. Ayrıca karara karşı yürütmenin durdurulmasına ilişkin istemli dava açılmış olup hukuki süreçler halen devam etmektedir.

"Ortak bir gelecek hayal edip onu birlikte kurmaktan başka çaremiz yok"

Toplumumuz giderek sayıları artan şiddet sarmalıyla dört bir yandan kuşatılmışken birbirimizi dinlemek, ortak bir gelecek hayal edip onu birlikte kurmaktan başka çaremiz yok.  Dinleyicilerimizi, destekçilerimizi ve kamuoyunu Açık Radyo için, özgür yayıncılık ve habercilik için bir kez daha ama bu sefer çok daha net ve gür bir biçimde ses çıkarmaya davet ediyoruz. Bulunduğunuz her yerde radyonuzun sesi olun ve her yerde yüksek sesle söyleyin lütfen. Açık radyo açık kalmalı."

Ne olmuştu?

24 Nisan'da "Açık Gazete" programında kullanılan "Ermeni soykırımı" ifadesi nedeniyle Açık Radyo'ya 5 kez program durdurma cezası veren RTÜK, karara uyulmadığı gerekçesiyle radyonun lisansını iptal kararı almıştı. 

RTÜK tarafından Açık Radyo'ya verilen yayın durdurma ve para cezası kararı aleyhine açılan davada Ankara 21. İdare Mahkemesi tarafından 08.07.2024 tarihinde 'yürütmeyi durdurma kararı' verilmiş, bu karara RTÜK tarafından itiraz edilmişti.

RTÜK üyesi İlhan Taşcı, Açık Radyo’nun lisansının iptal edildiğini duyurduğu açıklamasında, “RTÜK, Açık Radyo’nun lisansını iptal etti. Gerekçe, kurulun daha önce verdiği ‘toplumu kin ve düşmanlığa tahrikten’ 5 gün program durdurma cezasına uymayıp, yayını sürdürmesi. Oysa yayıncı para cezasını ödemiş, ancak yayını kesmemiş. Bu durum yayıncı lehine yorumlanmalıydı” ifadelerini kullanmıştı.

Açık Radyo, karar hakkında nasıl adımlar izleyecek?

Açık Radyo, yürütmenin durdurulması talebinin reddine dair karara ve yayın lisansının iptali kararını da ayrıca yargıya taşıyacak. Yürütmeyi durdurma kararı verilen dosyaya paralel olarak RTÜK’ün bu kararının da yürütmesinin durdurulması ve iptali talep edilecek. Yargıdan çıkacak karar Açık Radyo’nun kaderini belirleyecek. Açık Radyo, yeni bir yürütmeyi durdurma kararı çıkmazsa mevcut frekansını ve ismini kullanarak yayın yapamayacak.