Kalabalık, arıza, yetersiz klima! İstanbul’da metrobüs çilesi

İstanbul’un iki yakasını birbirine bağlayan ve her gün yaklaşık 1,5 milyon yolcuya hizmet veren metrobüs hattında yaşanan yoğunluk, arızalar, kazalar ve teknik aksaklıklar, yolcuların mağduriyetine yol açıyor. Sabah ve akşam saatlerinde metrobüslerde yaşanan aşırı kalabalık, sık sık yaşanan arızalar ve klimaların yetersizliği nedeniyle yolcular zor anlar yaşıyor.

Metrobüs hattında özellikle yoğun saatlerde duraklarda uzun kuyruklar oluşurken, araçlara binmek neredeyse imkansız hale geliyor. Aşırı doluluk nedeniyle yolcular duraklarda uzun süre bekleyip, gidecekleri yerlere gecikiyorlar. Yolculardan Zafer Baydan, “Metrobüslerle ulaşım artık eskisi gibi değil. Saatinde gelen metrobüs yok, gelenler de dolu ve güven vermiyor. Yağmur yağınca tavanlardan su damlıyor,” dedi. Baydan, vatandaşların şikayetlerine rağmen sorunların çözülmediğine dikkat çekti.

YOLCULAR ARIZALARDAN VE KLİMA YETERSİZLİĞİNDEN ŞİKAYETÇİ

Baydan, metrobüslerin sık sık yolda kaldığını belirterek, “Bazen yolun ortasında beklemek zorunda kalıyoruz ve muhatap bulamıyoruz. Klimaların %80’i çalışmıyor, havasız kalıyoruz. Yetkililerden sürekli ‘Bakım yapılacak’ gibi açıklamalar duyuyoruz ama bir değişiklik yok,” ifadelerini kullandı.

METROBÜS KAZALARI YOLCULARI TEDİRGİN EDİYOR

Baydan, Küçükçekmece’de yaşanan bir metrobüs kazasına değinerek, metrobüse korkarak bindiklerini söyledi: “Kazalar nedeniyle can güvenliğimizden endişe ediyoruz. Herhangi bir kazaya karışma ihtimalini düşünüyoruz ve bu bizi tedirgin ediyor. Ama başka alternatifimiz olmadığı için kullanmak zorundayız.”

YOLCULAR DAHA FAZLA SEFER VE İYİLEŞTİRME TALEP EDİYOR

Bir başka yolcu, Bulut Beşiroğlu, metrobüs düzeninin bozulduğunu belirterek, “Araçlar geç geliyor, klimalar çalışmıyor. Yazın sıcakta, kışın yağmurda ayrı sorun yaşıyoruz. Sefer sayılarının artırılması gerekiyor,” dedi. Beşiroğlu, ayrıca asansörlerdeki arızaların yaşlı ve engelli yolcular için büyük bir sorun teşkil ettiğini ifade etti.

İBB YENİ ARAÇLARLA SORUNLARI GİDERMEYİ AMAÇLIYOR

Yolculardan Ercan Deniz ise, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin eski metrobüsleri yenileriyle değiştirdiğini belirtti. “Eski metrobüslerde sık sık arızalar çıkıyor. Yenileri geldikçe sorunlar azalacak,” diye konuştu. Deniz, bu yenileme çalışmalarıyla arızaların ve diğer sorunların giderileceğini umut ettiğini söyledi.

İstanbul'da metrobüs hattında yaşanan sorunlar, vatandaşlar için ulaşımı zorlaştırırken, sefer sayılarının artırılması ve teknik iyileştirmelerin yapılması talepleri giderek artıyor.