KABİNE TOPLANTISI NE VAKİT? | Bu hafta Kabine toplantısı var mı? Gündem emekli ve memur zammı!

Emeklilerin 2024 artırımı için heyecanlı bekleyişi sürüyor. TÜİK'in açıkladığı sayıların akabinde 6 aylık enflasyon farkına nazaran emekliye artırım oranı yüzde 37,57 olarak hesaplanırken Lider Recep Tayyip Erdoğan'ın emekli artırımına refah hissesini da ekleyeceği öngörülüyor. Kabine Toplantısı'nda gündeme gelmesi beklenen emekli maaşı için arama motorlarında 'Kabine Toplantısı ne vakit? 2024 emekli artırımı ne kadar olacak? Emekliye yüzde kaç artırım gelecek?' soruları araştırılıyor. Ayrıntılar ve tüm merak edilenler haberimizde...

KABİNE TOPLANTISI NE VAKİT? | Başta memur ve emeklilere yapılacak artırım olmak üzere birçok bahsin masaya yatırılacağı Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nin toplantı tarihi, vatandaşlar tarafından merak ediliyor. TÜİK'in Aralık ayına ait enflasyon sayılarını açıklamasıyla 6 aylık enflasyon farkı yüzde 37,57 olarak hesaplandı. Taban fiyata yüzde 49, memura ise yüzde 49,25 artırım oranının yanında emekli artırımı düşük kalırken emekliye refah hissesi tekrar gündeme geldi. Pekala Kabine Toplantısı ne vakit? 2024 emekli artırımı ne kadar olacak? Emekliye yüzde kaç artırım gelecek? İşte ayrıntılar...

BU HAFTA KABİNE TOPLANTISI VAR MI?

Kabine toplantısı son olarak 6 Aralık tarihinde gerçekleşti. Cumhurbaşkanlığı takviminde Kabine Toplantısı tarihine dair rastgele bir bilgi yer almıyor. Yılın birinci Kabine Toplantısı'nın bu hafta gerçekleşmesi beklenirken bahse ait resmi açıklama geldiğinde haberimiz güncellenecektir.

EMEKLİYE REFAH HİSSESİ NE VAKİT AÇIKLANACAK?

SSK, Bağ-Kur emeklilerinin gözü refah hissesi olarak yapılacak ek artırımda gözler Beştepe'ye çevrildi. Sabah'ın haberine nazaran, Emekli Sandığı emeklileri ile SSK, Bağ-Kur emeklileri ortasında oluşan 11.68 puanlık artırım farkının refah hissesi ile giderilmesi bekleniyor. Kesin artırım oranının bu hafta açıklanması bekleniyor. SSK emeklilerinin 17-26 Ocak, Bağ-Kur emeklilerinin de 25-28 Ocak'ta aylıklarını enflasyon ve refah hissesi ile birlikte alması öngörülüyor.

KABİNE'NİN GÜNDEMİ EK ZAM

AK Parti Küme Lideri Güler emekli ek artırımı ile ilgili "Etki tahlilleri, bütçe imkanları, oransal manada artış değerlendirmesi Kabine'de önümüzdeki hafta değerlendirilir" demişti. Güler "Önemli olan ek artırımı bütçe imkanlarıyla karşılamaktır; yalnızca bir oranın belirlenmesi, artışın ortaya çıkması değil. Bütçeyi ortaya koymamız lazım bakanlığımız çalışıyor, bugün ön görüşmeyi yaptık. Önümüzdeki haftaya kadar neticelenirse kabinede kıymetlendirilir sonra kanun teklifimize koyarız, üçüncü haftamızda netleştirmiş oluruz, çalışıyoruz. Bizim kanun hazırlığımız aslında vardı. Minimum fiyat artırıldığı için ilan edilen patron takviyesi vardı 700 TL'ye çıkartılması, kısa çalışma ödeneği başka konularla ilgili 7-8 unsurluk bir paketimiz var ona çalışıyoruz bunun içinde değerlendirilir" sözlerini kullandı. Çalışmaların sona ermesiyle birlikte sonuncu karar Lider Erdoğan'a Kabine toplantısında sunulacak ve onaylanmasına ardından Meclis'e gönderilerek yasalaştırılacak.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

Emeklilerin hayat standartlarını korumak için alternatif planlar üzerinde çalışıldı. En düşük emekli aylığında da refah hissesi yahut seyyanen artırım düşünülen formüller ortasında yer alıyor. Seyyanen artırım uygulaması durumunda ise maaşlara tıpkı ölçüde Türk Lirası eklenecek. Fark, oran üzerinden değil Türk Lirası ölçüsü üzerinden karşılanacak.

Seyyanen artırım uygulamasının bilhassa kök emekli maaşı alanlar için kimi dezavantajları bulunuyor. Herkese tıpkı ölçüde artırım yapılması halinde düşük emekli maaşları alan bireyler sonun altında kalmaya devam edebilir. Sonun altındaki emekli maaşlarının da en düşük aylık maaşa eşitlenebileceği konuşuluyor. Emekli maaş artırımlarının netleşmesi için yasal düzenleme gerekiyor. Emekli maaş artırımlarının netleşmesi için yasal düzenleme gerekiyor. Meclis 16 Ocak'a kadar kapalı lakin düzenlemenin yasalaşması sonrası emeklilere maaş farkı ödenebilir. Düzenlemenin evvel Meclis Plan ve Bütçe Komitesi'nde daha sonra TBMM Genel Şurası'nda ele alınması gerekiyor. Meclis'ten geçtikten sonra ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın masasına gidecek. Son olarak ise Resmi Gazete'de yayınlanmasıyla resmen uygulamaya girecek.

Öte yandan, emekliye ek artırım gelmemesi halinde yeni maaşlar şöyle olacak:

Mevcut maaş: 8.000 ₺

%37,57 artırımlı maaş: 11.005 ₺

Mevcut maaş: 8.500 ₺

%37,57 artırımlı maaş: 11.693₺

Mevcut maaş: 9.000 ₺

%37,57 artırımlı maaş: 12.381 ₺

Mevcut maaş: 9.500 ₺

%37,57 artırımlı maaş: 13.069 ₺

Mevcut maaş: 10.000 ₺

%37,57 artırımlı maaş: 13.757 ₺

Mevcut maaş: 10.500 ₺

%37,57 artırımlı maaş: 14.444 ₺

Mevcut maaş: 11.000 ₺

%37,57 artırımlı maaş: 15.132 ₺

Mevcut maaş: 11.500 ₺

%37,57 artırımlı maaş: 15.820 ₺

Mevcut maaş: 12.000 ₺

%37,57 artırımlı maaş: 16.508 ₺