Jeff Bezos yarışı son anda kaybetti
Jeff Bezos'un sahibi olduğu Blue Origin'e ait New Glenn roketinin fırlatılmasını son anda iptal edildi. Bezos'un hayalleri suya düştü.
Dünya çapında faaliyet gösteren teknoloji şirketi Amazon'un kurucusu, CEO'su ve başkanı olan Jeff Bezos'un sahip olduğu havacılık girişimi Blue Origin, on yıldan uzun süren geliştirme çabalarının ardından ilk roketini yörüngeye yerleştirmek kolları sıvadı ancak fırlatma aşamasında yaşanan sorunlar nedeniyle iptal edildi.
Başlangıçta 2020 yılında fırlatılması planlanan New Glenn (NG), bir test uydusunu yörüngeye yerleştirmeyi, fırlatmadan sonra, güçlendiricinin roketin geri kalanından ayrılması ve Bezos'un annesi Jacklyn'in adını taşıyan Atlantik Okyanusu'nda konuşlandırılan özel yapım bir gemiye inmesi planlanıyordu.
Uzay yarışına şevkle dalan şirket, yörüngeye güvenli bir şekilde ulaşmanın "ana hedef" olduğunu açıklarken güçlendiriciyi indirme başarısının "pastanın üzerindeki krema" olacağını söylemişti.
Öte yandan Blue Origin yarışın çok gerisinde kaldığı için bu fırlatma Elon Musk'ın SpaceX'ine karşı kritik bir adım olarak da yorumlandı. Amerikan basını da sık sık uçuşun, yıllardır uzay keşfi için iddialı planlarını uygulamakta zorlanan Blue Origin için gövde gösterisi niteliği taşıdığını vurguluyordu.
BEZOS, ELON MUSK'I GEÇER Mİ?
Elon Musk'ın SpaceX'inin Falcon 9 roketi, küresel olarak en üretken yörünge aracı olarak tanımlanıyor. Blue Origin ise turistleri uzayın kıyısına götürüp getirmiş olsa da, insanları ve uyduları yörüngeye gönderme yeteneğinden yoksun.
Musk gibi Bezos da Amazon'u kurmak ve Washington Post'un sahibi olmak gibi çok sayıda ticari çıkarı olan dünyanın en zengin insanlarından biri. New Glenn'in bundan sonraki denemesinde başarılı bir şekilde fırlatılabilmesi, şirketi sonunda uyduları yörüngeye gönderebilen seçkin bir ABD girişimleri çemberine sokacak ve Blue Origin'i SpaceX'in fırlatma pazarındaki sağlam hakimiyetine meydan okuma yoluna sokacak.
Ancak şirket için belki de daha da kritik olanı, New Glenn'in Bezos ve uzay uçuşunun geleceği açısından çok ihtiyaç duyulan merkez haline gelmesi. Yakın gelecekte New Glenn, şirketin 10 milyar dolarlık müşteri sözleşmelerindeki birikmiş işleri temizlemesine yardımcı olacak. Uzun vadede, Blue Origin roketi ay görevlerini ve sonunda tüm endüstrileri gezegenden fırlatmak için kullanmayı planlıyor.
PLAN 2016'DA DUYURULDU ANCAK...
Bunlardan önce New Glenn'in uçması gerekiyor ve fırlatma rampasına ulaşmak bugünkü hayal kırıklığının ardından şirket için oldukça uzun ve engebeli bir yol oldu. Bezos, New Glenn için resmi olarak 2016'da planlarını duyurdu, ancak roket uzun yıllar önce geliştiriliyordu. Ancak Blue Origin, özellikle aracın şirket içinde inşa edilen BE-4 ana motorlarının geliştirilmesinde çok sayıda engel ve gecikmeyle karşılaştı.
Sık sık test uçuşları gerçekleştiren ve yol boyunca deneme yanılma yolu izleyen SpaceX'in aksine, Blue Origin daha geleneksel bir mühendislik yaklaşımı benimsedi: planlanmamış patlamaları en aza indirme amacıyla tam bir test uçuşu denemeden önce sahne arkasında yıllarca özenli bir geliştirme uyguladı.