İtalya başbakanı, UNIFIL için Lübnan’a gidiyor

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni Salı günü Lübnan'ı ziyaret etmek için hazırlandığını duyurdu. Meloni, Lübnan'da bulunan İtalyan barış gücü askerlerine dikkat çekti.

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni Salı günü Lübnan'ı ziyaret etmeyi planladığını duyurdu. İsrail-Hizbullah çatışması sırasında BM barış gücü mevkilerinin vurulması sonucu Meloni, İtalyan barış gücü askerlerinin taraflarca hedef alınmayacağının güvencesini istiyor.

İtalya'nın, Birleşmiş Milletler Lübnan Barış Gücü UNIFIL ile birlikte görev alan binden fazla askeri bulunuyor. İtalyan askerlerinden oluşan MIBIL, Lübnan ordusunu da eğitiyor.

BM Güvenlik Konseyi Pazartesi günü Lübnan'ın güneyinde bazı BM barış gücü mevzilerinin İsrail ordusu tarafından vurulmasının ardından, bölgedeki UNIFIL personelinin güvenliği için çatışan taraflara sükunet çağrısında bulundu.

BM, İsrail'in 1 Ekim'de Lübnan'da kara harekâtına başlamasından bu yana UNIFIL mevzilerinin 20 ayrı kez saldırıya uğradığını aktardı. Geçen Pazartesi, iki İsrail tankı UNIFIL üssünün kapısını kırarak içeri girmişti.

Meloni'nin İtalyan Meclisinde yaptığı konuşmada “İsrail güçlerinin tutumunun tamamen haksız olduğuna inanıyoruz” dedi. Meloni, İsrail'in harekatının BM 1701 numaralı çözüm önerisine tamamen zıt düştüğünü söyledi.

Meloni, İtalyan milletvekillerine “Dışişleri Bakanı Antonio Tajani önümüzdeki hafta İsrail ve Filistin'e gitmeye hazırlanırken benim de Lübnan'a gitmem planlanıyor” dedi.

HİZBULLAH'I DA ELEŞTİRDİ

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail askerlerinin Lübnan'daki UNIFIL barış gücü askerlerini kasten hedef aldığını reddediyor ve barış gücü askerlerinin çatışma bölgelerinden çekilmesini istiyor.

Meloni, Hizbullah'ın da BM çözüm önerisini ihlal ettiği üzerinde duruyor. Hizbullah'ı 'UNIFIL'in himayesinde olan alanı askeri bölgeye dönüştürmekle' suçlayan Meloni, UNIFIL'i ve Lübnan ordusunun daha da güçlendirilmesini istediğini belirtti.