İstanbul’daki üç ASM’den biri 99 öncesi

Dr. Ahmet Tapduk Mehlepçi, deprem bölgesinde yıkılan ya da hasar alan aile sağlığı merkezlerinin yerine yeni binalar yapılmadığını söyledi. Mehlepçi, İstanbul'daki ASM'lere ilişkin de dikkat çeken veriler paylaştı.

Birlik ve Dayanışma Sendikası 1 Nolu Şube Başkanı Dr. Ahmet Tapduk Mehlepçi, “Depremin üzerinden bir yıl geçti. Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Adıyaman’da yıkılan veya ağır hasarlı olan ASM’lerin hiçbirinin yerine yeni bir bina yapılmadı, Aile Sağlığı Merkezi’nde verilen hizmetler konteynerlerde devam etmektedir. Bölgede ASM’lerde çalışan arkadaşlarımız da aynı yıkılan ASM’ler gibi yalnız bırakılmış, barınma sorunları için de hiçbir şey yapılmamıştır” açıklamasını yaptı. Beklenen Marmara depremine dikkat çeken Mehlepçi, “İl sağlık müdürlüğü ve bakanlık depreme yönelik hiçbir önlem almıyor” dedi.

Dr. Ahmet Tapduk Mehlepçi, 6 Şubat depremlerinin birinci yılında depremin ilk anlarındaki izlenimleri ve yaşanan eksikliklerle ilgili yazılı açıklama yaptı. Mehlepçi, 17 Ağustos ve 6 Şubat depremlerinden ders alınmadığını kaydederek, İstanbul’daki birçok ASM’nin deprem tehdidi altında olduğunu belirtti.

YARISI 2007 ÖNCESİ

İstanbul’da deprem güvenliği ile ilgili Aile Sağlığı Merkezi’nde hizmet verenler hakkında bir çalışma yaptıklarını belirten Dr. Ahmet Tapduk Mehlepçi, çalışmanın sonuçlarını şöyle özetledi:

- İstanbul’da Aile Sağlığı Merkezleri’nin yarısı 2007 deprem yönetmeliği öncesi yapılmıştır.

- Ortalama üç Aile Sağlığı Merkezi’nden bir tanesi 1999 depremini geçirmiş binalarda hizmet vermektedir.

- Deprem güvenlik testi yapılan ASM oranı yüzde 18 i geçmemektedir, test yapılan ASM’lerin üçte biri bu testi geçememesine rağmen hala burada çalışılmaya devam edilmektedir.

- ASM çalışanlarının yarısı binalarının depreme dayanıksız olduğunu düşünüyor, 7 ve üzeri bir depreme ASM’sinin dayanıklı olduğunu düşünenlerin oranı ise sadece yüzde 8.