İsrail’in saldırdığı Lübnan’dan Suriye’ye kaçanların sayısı 100 bine ulaştı

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, İsrail'in saldırılarından kaçarak Lübnan'dan Suriye'ye geçenlerin sayısının 100 bine ulaştığını duyurdu.

Grandi, İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırıları ile ilgili X hesabından paylaşım yaparak, "İsrail'in hava saldırılarından kaçarak Lübnan'dan Suriye'ye geçen Lübnanlı ve Suriyelilerin sayısı 100 bine ulaştı." dedi. Grandi açıklamasında, Suriye'ye doğru geçişlerin devam ettiğini bildirdi.

Grandi, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) yetkililerinin, bölgeye geçiş yapanlara destek olmak için yerel yetkililer ve Suriye Kızılayı ile dört geçiş noktasında bulunduğunu belirtti.

1174 KİŞİ ÖLDÜ

Hizbullah ile 8 Ekim 2023'ten bu yana kontrollü çatışmalara devam eden İsrail ordusu, 23 Eylül’de Lübnan'ın güney kentleri, Bekaa ve Baalbek bölgelerine yüzlerce hava saldırısı gerçekleştirdi.

Lübnan makamlarına göre, Hizbullah’a ait iletişim cihazlarının imha edildiği 17 Eylül'den bu yana 104'ü çocuk ve 194'ü kadın olmak üzere toplam 1174 kişi hayatını kaybetti.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, İsrail ordusunun 27 Eylül'de Beyrut'a düzenlediği hava saldırılarında yaşamını yitirdi.

Hizbullah, İsrail’e roket ve füzelerle karşılık veriyor. Bu saldırılarda genellikle ordu üsleri hedef alınsa da, İsrail tarafında büyük bir hasar bildirilmedi.

İsrail bombardımanı nedeniyle ülke içerisinde yüz binlerce kişi yerinden oldu.

Ülkenin güney kesimlerinden başkent Beyrut ve kuzeye göç dalgası sürerken Suriye'ye on binlerce kişinin göç ettiği belirtiliyor.