İsrail’in radarında Irak var: İran ve Hizbullah liderleri Suriye’den Irak’a geçti
İsrail’in radarında Irak var: İran ve Hizbullah liderleri Suriye’den Irak’a geçti
İsrail’in Gazze ve Lübnan’dan sonra Suriye’ye yönelik havadan saldırılarını arttırması etkisini gösterdi. Son olarak Palmira kentine düzenlediği saldırıda çoğu İran ve Hizbullah milisi en az 36 kişinin ölmesi, 50 kişinin ise yaralanması sonrası milis liderleri Suriye’yi terk ederek Irak’a geçti. İran yanlısı Şii milis grupların İsrail hedeflerine saldırılarını arttırması sonrası İsrail yönetimi, Irak’a saldırabileceği mesajı verdi. Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ise, İsrail’i Irak’a saldırmaması konusunda uyararak, “Bahane arıyor” dedi.
Lübnan’a silah ve savaşçı sevk etmek ve İranlı milislerin varlığını gerekçe göstererek Suriye rejiminin denetimindeki bölgelere yönelik hava saldırılarını arttıran İsrail, son olarak önceki gün Palmira kentine yoğun hava saldırıları gerçekleştirdi. Saldırıda 35 kişinin yaşamını yitirmesi sonrası Suriye’deki İran ve Hizbullah güçlerini harekete geçirdi. İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO) ve İran destekli Hizbullah ve İslami Cihad milisleri liderleri, Suriye’den Irak’a geçmeye başladı. İsrail'in hedefi olma korkusu ile bölgeden ayrılmaya başlayan milis ve liderleri taşıyan taşıyan üç araç, dün akşam saatlerinde Suriye'den Irak'a geçti. Suriye hükümet güçlerinden bir askeri kaynağın verdiği bilgiye göre, 11 üst düzey İran Devrim Muhafızları komutanı ve İran destekli milisleri taşıyan üç otobüsün Suriye topraklarından çıkarak el-Kaim sınır kapısından Irak topraklarına girdi. Irak’a ulaşan liderlerin Humus, Palmira ve Şam bölgelerinde faaliyet gösterdiği, hepsinin İran ve Irak uyruklu olduğu bildirildi.
İran, Hizbullah ve İslami Cihad lider kadrolarının bölgeden ayrılmasının İsrail’in son günlerde milis yapılarının bulunduğu noktalara yoğun ve isabetli saldırılar yapmasının ardından gerçekleşmesi dikkat çekti.
Şam artık güvenli bir liman değil
İsrail’in Suriye’de İran bağlantılı güçlere karşı etkili hava saldırıları düzenlemesinin Şam’ın artık bundan böyle güvenli bir liman olmayacağı ve bu güçlere karşı giderek daha tehlikeli olacağı yorumları yapılıyor. İran bağlantılı lider kadrolarının Şam’da mahalle aralarında ya da herhangi bir şehirde dikkat çekmeyecek faaliyetlere yönelmesinin İsrail’in gözünden kaçmadığı, özellikle Lübnan Hizbullah'ının kurulduğu 1982 yılından bu yana en zor dönemini yaşadığı belirtiliyor. Bu durumun farkında olan Şam rejiminin İsrail’in saldırılarından kurtulmak için İran ve bağlantılı güçlerin ülkeden çıkarılması için girişimini arttırdığı belirtiliyor. Bu kapsamda Rusya’nın da Suriye rejimine destek olduğu, İran destekli grupların varlığını en aza indirmek için yoğun çalışma içine girdiği bildiriliyor.
Yeni hedef Irak mı?
İran bağlantılı milis örgüt liderlerinin Irak’a geçmesi ve bu ülkeden İsrail’e saldırılar yapılması Gazze, Lübnan ve Suriye’den sonraki hedefin Irak olacağı endişesini arttırdı. İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’ne gönderdiği mektupta, “Irak hükümetinin topraklarının diğer uluslara yönelik saldırılar için bir üs olarak kullanılmasını önlemekle yükümlü olduğunu hatırlatarak, Tel Aviv'in meşru müdafaa hakkına sahip olduğunu ve İsrail topraklarında olup biten her şeyden Irak hükümetini sorumlu tutacakları” ifadelerini kullandı.
Irak'ın alt yapısı hedef alınacak
Irak’ta İran yanlısı Şii milis grupların oluşturduğu İslami Direniş Hareketinin, belirli aralıklarla İsrail hedeflerine saldırılar düzenlemesi ülkede tepkileri arttırıyor. İsrail'de yayınlanan Maariv gazetesi, Irak tarafından İsrail hedeflerine yönelik olası saldırıda İsrail'in Irak'ın alt yapısını hedef alacağını ve ülkede suikast saldırılarına başlayacağını iddia etti.
"Savaş ve barış kararı devlete ait"
İsrail'in Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’ne gönderdiği Irak hakkındaki mektuba tepki gösteren ve olası saldırıya dikkat çeken Sudani, "İsrail’in Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) gönderdiği mesajın Irak'a saldırmak için bir bahane olduğunu" söyledi. Sudani, İsrail'in tehditlerini kabul etmediklerini, savaş ve barış kararının devlete ait olduğunu ifade etti.
Orta Doğu kaynıyor, bölgesel savaş riski artıyor; neler yaşandı? Orta Doğu'da bölgesel savaş endişelerini artıran gerilimli ve çatışmalı bir süreç yaşanıyor. İsrail'in Hizbullah'ın binlerce iletişim cihazını patlatmasıyla başlayan süreç, İsrail'in Lübnan'ın güneyine başlattığı kara harekâtı ve İran'ın Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın öldürülmesinin ardından balistik füzelerle yaptığı misilleme saldırısıyla giderek ısınıyor. İsrail, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'de sürdürdüğü savaşın hedefleri arasına Lübnan'ın güneyi, İsrail'in kuzeyinde "yerlerinden edilmiş" vatandaşlarının bölgeye geri dönmesini de ekledi ve Hizbullah'tan Litani Nehri'nin gerisine çekilmesini istiyor. ABD'nin gerilimi tırmandırmama uyarıları, Katar ve Mısır ile birlikte yürüttüğü ateşkes çabalarının ortasında Lübnan'da Hizbullah'a yönelik art arda iki büyük saldırı düzenlemişti. İsrail, Hizbullah'a ait binlerce iletişim cihazını iki gün üst üste eş zamanlı saldırılarla patlattı. TIKLAYIN | Lübnan'da Hizbullah militanlarının çağrı cihazları eş zamanlı olarak patlatıldı; 8 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 800 kişi yaralandı TIKLAYIN | Lübnan'da çağrı cihazlarının ardından telsizler de patlatıldı: En az 20 ölü, 450 yaralı; İsrail Savunma Bakanı'ndan "savaşta yeni aşama" açıklaması TIKLAYIN | Patlamaları ne tetikledi: Hizbullah'ın, İsrail takibinden sıyrılmak için kullandığı çağrı cihazları binlerce insanı nasıl yaraladı? FÜSUN SARP NEBİL YAZDI | Lübnan'da Hizbullah'ın çağrı cihazları nasıl patlatıldı? Hizbullah'ın kalesine büyük saldırılar; Hasan Nasrallah öldürüldü Gerilimi iyice tırmandıran olay Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın, Hizbullah'ın kontrolündeki Dahiye'de hava saldırısıyla öldürülmesi oldu. Önce İsrail ordusu, 21 Eylül'de "hedefli bir saldırı" gerçekleştirerek Beyrut'un Dahiye bölgesinde bir apartmana hava saldırısı düzenledi. İsrail Savunma Kuvvetleri Sözcüsü Daniel Hagari, saldırıda, Operasyonlar Komutanı İbrahim Akil ile birlikte Rıdvan biriminin üst düzey komutanları ve komuta zincirlerinin öldürüldüğünü açıkladı. Hizbullah da yaptığı açıklamayla, üst düzey komutanı Akil’in öldüğünü doğruladı. TIKLAYIN | İsrail'in Lübnan’daki “hedefli” hava saldırısında ölü sayısı 14'e çıktı, çoğu kadın ve çocuk | Hizbullah, üst düzey komutanı Akil’in öldüğünü doğruladı Ardından 27 Eylül'de yine aynı bölgedeki 6 apartmana yapılan hava saldırısında Hizbullah lideri Hasan Nasrallah öldürüldü. Saldırı, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'ndaki konuşmasının hemen ardından gerçekleştirildi ve Netanyahu'nun BM binasında saldırı emrini verirken çekilmiş bir fotoğrafı yayımlandı. Saldırıda her biri birer ton olmak üzere yaklaşık 85 sığınak delici bombanın kullanıldığı bildirildi.
TIKLAYIN | Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, Beyrut'taki İsrail saldırısında öldürüldü TIKLAYIN | İsrail Başbakanı Netanyahu'nun BM konuşmasının tam metni: Suudi Arabistan ile normalleşme vurgusu yaptı, BM'ye "antisemitik safra bataklığı" dedi ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, "Önümüzdeki günlerde tüm tarafların yapacağı tercihler bu bölgenin hangi yolda ilerleyeceğini belirleyecek" açıklamasında bulundu.
İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, 30 Eylül'de Hizbullah’a karşı savaşın bir sonraki aşamasının çok yakında başlayacağını duyurdu. Gallant, "Kuzey sınırındaki 188. Tugay savaşçılarıyla birlikte kuvvetler, Hizbullah'ı kuvvetle vurmaya hazır. Amacımız belli; kuzeyde yaşayanları evlerine döndürmek için elimizden gelen tüm imkanları kullanacağız" dedi. TIKLAYIN | İsrail Savunma Bakanı Gallant: Hizbullah’a karşı savaşın yeni aşaması çok yakında başlayacak İsrail'den Lübnan'ın güneyine kara harekâtı İsrail ordusu, 30 Eylül'de Lübnan'a kara harekâtının başladığı resmi açıklamayla duyuruldu. "Sınırlı, bölgesel ve hedefli" diye olduğu belirtilen harekâtın isminin "Kuzey Okları" olduğu açıklandı. İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari de yaptığı yazılı açıklamada, İsrail ordusunun, Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'ın altyapısına yönelik sınırlı ve yoğun kara saldırılarına başladığını belirtti. TIKLAYIN | İsrail ordusu kara harekâtı başlattı, Güney Lübnan'a yoğun topçu ateşi açıldı, Lübnan ordusu sınırdan 5 kilometre çekildi! İran'dan misilleme saldırısı İran, İsrail'in Hizbullah'a karşı yürüttüğü operasyona misilleme olarak İsrail'e bir balistik füze saldırısı başlattı. İsrail ordu radyosu, İran'dan İsrail'e yaklaşık 200 füze fırlatıldığını bildirdi. İran Devrim Muhafızları, saldırının Hamas Siyasi Büro lideri İsmail Haniye, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve Nasrallah'ın da öldürüldüğü saldırıda öldürülen Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü bünyesinde görev yapan Tuğgeneral Abbas Nilfuruşan'ın öldürülmesine misilleme olduğunu açıkladı. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Daniel Hagari, saldırının “sonuçları olacağını” söyledi. Hagari tarafından yapılan açıklamada, İsrail ordusunun İran saldırısına karşı "savunma ve misilleme yapmaya tamamen hazır" olduğu belirtilerek, bunun "zamanında" yapılacağı vurgulandı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahuda İran'ın füze saldırısıyla "hata yaptığını ve bunun bedelini ödeyeceğini" savundu. İran ise İsrail'e yönelik füze saldırısının "BM Şartı'nın 51. maddesine göre meşru müdafaa hakkı uyarınca" gerçekleştirildiğini belirtti. TIKLAYIN | İran'dan İsrail'e misilleme saldırısı: Yaklaşık 200 füze fırlatıldı; ABD'den İsrail savunmasına destek, Netanyahu'dan "Bedel ödeyecek" açıklaması TIKLAYIN | Dünya basını, İran'ın İsrail'e misilleme saldırısını nasıl gördü? |