İsrail’in İran’a saldırı planı sızdı; ABD soruşturma başlattı

Belgelerden birinde İsrail'in ne ABD ne de İsrail tarafından resmi olarak kabul edilen nükleer kapasitesine atıfta bulunularak planlanan herhangi bir saldırıda böyle bir seçeneğin kullanılmayacağı belirtiliyor

T24 Dış Haberler

ABD, İsrail'in İran'a yönelik saldırı planlarına ilişkin Amerikan değerlendirmesini açıklayan gizli belgelerin sızdırılmasını soruşturuyor. Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson, soruşturmayı doğruladı.

Belgelerde İsrail'in 1 Ekim'de İran'ın füze saldırısına karşılık vermek üzere askerî varlıklarını harekete geçirdiğini gösteren uydu görüntülerinin yer aldığı söyleniyor.

CBS'in haberine göre, çok gizli olarak işaretlenen belgeler ABD, Britanya, Kanada, Yeni Zelanda ve Avustralya'dan oluşan Beş Göz istihbarat ittifakı içinde paylaşılabilir nitelikteydi.

Belgeler sızdı; ABD araştırıyor

ABD Ulusal Jeo-uzamsal İstihbarat Ajansı ve Ulusal Güvenlik Ajansı'na (NSA) ait olduğu bildirilen iki belge cuma günü İran'a yakın bir Telegram hesabında yayımlandı. Kongre'nin en yüksek rütbeli üyesi olan Johnson, pazar günü CNN'e verdiği demeçte “sızıntının çok endişe verici olduğunu” söyledi. Johnson, “Ortada ciddi iddialar var, bir soruşturma yürütülüyor ve birkaç saat içinde bu konuda bir brifing alacağım” dedi. 

Pentagon yaptığı açıklamada belgelerle ilgili haberlerden haberdar olduğunu doğruladı ancak daha fazla yorum yapmadı.

ABD'nin yakın müttefiki İsrail hakkında casusluk yaptığını bir kez daha teyit eden sızıntıyı ilk olarak CNN ve Axios duyurdu.

Belgelerden birinde İsrail'in ne ABD ne de İsrail tarafından resmi olarak kabul edilen nükleer kapasitesine atıfta bulunularak planlanan herhangi bir saldırıda böyle bir seçeneğin kullanılmayacağı belirtiliyor.

Eski bir Amerikan istihbarat yetkilisi BBC'ye yaptığı açıklamada, izinsiz olarak yayınlanan bu belgenin muhtemelen planlanan misillemenin boyutlarını ortaya çıkarma ve onu sekteye uğratma girişimi olduğunu söyledi.

AP'ye konuşan yetkililer, ABD'nin bu bilgileri bir ABD ajanı tarafından kasıtlı olarak mı sızdırdığını yoksa olası bir bilgisayar korsanlığı yoluyla mı çalındığını araştırdığını söyledi.

İki belge 15-16 Ekim tarihlerinde elde edilen uydu bilgilerine dayanıyor gibi görünüyor.

İsrail haftalardır İran'ın son füze saldırısına nasıl ve ne zaman karşılık vereceğine karar vermeye çalışıyor. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, bunun “ölümcül, kesin ve şaşırtıcı” olacağı uyarısında bulundu.

Biden: İsrail'in ne planladığını iyi anladım

ABD Başkanı Joe Biden İsrail'in ne planladığını “iyi anladığını” söyledi. Bir muhabir kendisine “İsrail'in İran'a karşılık olarak şu anda ne yapacağını ve gerçekten ne zaman karşılık vereceğini iyi anlıyor musunuz?” diye sordu. Biden, “Evet ve evet” diye yanıtladı. Muhabirin “Bize söyleyebilir misiniz?” diye sorması üzerine “Hayır ve hayır" dedi.