İsrail, UNESCO dünya mirası statüsündeki şehri vurdu

İsrail ordusu, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde bulunan Lübnan'ın Sur şehrini vurdu. İsrail'in hava saldırı, ordunun verdiği tahliye emrinden 3 saat sonra gerçekleşti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail'in Hamas ve Hizbullah'la savaşının durdurulması çağrısında bulundu fakat İsrail'in Lübnan'ın tarihi liman şehri Sur'a düzenlediği hava saldırıları çatışmaların devam edeceğini gösterdi.

İsrail, bölge sakinlerine tahliye emri verdi. Online olarak verilen emirden 3 saat sonra İsrail ordusu, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde bulunan Sur kentini bombalamaya başladı.

İsrail'in yakın bölgelerdeki saldırılarını artırmasının ardından on binlerce kişi son haftalarda Sur kentini terk etmişti.


İsrail ordusunun yayımladığı tahliye emri

 

BLINKEN ATEŞKES KOVALIYOR

Çatışmaların başlamasının ardından düzenli olarak Ortadoğu'ya giden ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Yahya Sinvar'ın ölümünün hemen ardından İsrail'e 11. ziyaretini yaptı.

Blinken'ın ziyareti, Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile eski Başkan Donald Trump'un 5 Kasım'da sonlanacak başkanlık yarışından önce, Biden hükümetinin son ateşkes sağlama girişimi oldu.

İsrail'den sonra Suudi Arabistan'ı ziyaret eden Blinken, İsrail'in askeri kazançlarını güçlendirmek için barışı seçmesi gerektiğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Blinken’ın Ortadoğu seyahatinin ardından Londra'da Arap ülkesi lideriyle bir buluşma gerçekleştireceğini duyurdu.