İsrail, savaşı Lübnan sınırındaki Kuzey’e kaydırıyor, Gazze savaşı ikinci plana alındı

İsrail ordusu savaş düzenine geçti, halka korunma alanlarında kalmaları istendi

İsrail, Beyrut'a yönelik hava harekâtında Hizbullah’ın önemli liderlerinden İbrahim Akil'in de aralarında olduğu yönetim kadrosundan 12 kişi dahil aralarında sivillerin de olduğu 31 kişinin ölmesi sonrası savaş düzenine geçti. Ülkede korunaklı alanlarda kalmaları için halka çağrılar yapılırken, Hizbullah’a yönelik kara operasyonu yapılması planlanan Lübnan sınırındaki kuzey bölgesine İsrail ordusu güç yığıyor. İsrail ordusu Gazze’ye yönelik savaşı ise ikinci plana aldı. 

Lübnan’da Hizbullah’a yönelik saldırı dalgası başlatan İsrail ordusu, tespit ettiği İsrail’e doğru çevrilmiş örgütün füze ve roket ramplarına havadan vurmayı sürdürüyor. Şu ana kadar 150’den fazla füze rampasının vurulduğu açıklandı. İsrail’in hava saldırılarına Hizbullah’ın füzelerle saldırıları devam ediyor. Atılan füzelerin bir bölümü İsrail topraklarına düşerken maddi hasar ve yaralanmalara yol açtığı ileri sürüldü.

İsrail’de alarm

Ordu güçleri, Hizbullah’a yönelik kapsamlı savaş hazırlığı yaparken genelkurmayın talebi üzerine hükümet, Hizbullah’ın saldırılarından korunmak için halka duyurular yaparak bir dizi yasak kararlarını uygulamaya geçirdi. Hükümet sözcüsü tarafından duyurulan kısıtlamalara halkın uyması istendi. Bu kapsamda saldırıların merkezinde yer alan ülkenin kuzey kesimleri, Golan tepeleri ve Hayfa bölgesinde, halkın sınırdan uzak yerleşim birimlerinde ve korunaklı alanların çevresinde kalmaları, karayollarında seyahat etmelerinden kaçınmaları istendi. Bu kapsamda plajlar halka kapatılırken okullar tatil edildi. Korunaklı alanların yakınında çeşitli etkinlik ve toplantılar için kapalı alanların seçilmesi istendi. Kapalı alanlarda toplantıların 300, açık alanda ise 30 kişiyle sınırlı olması istendi.

Tatbikatlar başladı

Olası Hizbullah saldırılarına karşı koyulması için tehdit altında bulunan bazı bölgelerde ise İsrail ordusu tarafından tatbikatlar başlatıldı. Tatbikat kapsamında bazı bölgelerde halka yönelik bir dizi yasak kararı uygulamaya geçirildi.

Savaş önceliği kuzeye kaydırıldı

Saldırıların yanı sıra savaş hazırlığı yapan İsrail ordusu, Hizbullah’ın saldırılarını arttırması nedeniyle büyük göç hareketinin yaşandığı Lübnan sınırındaki kuzey bölgesine büyük askeri güç kaldırdı. İsrail Genelkurmay Başkanlığı, Gazze savaşını ikinci plana alırken Kuzeyi birinci derecede savaş bölgesi olarak belirledi.

Müzakerelerden sonuç alınamadı

Hizbullah 11 aydan beri İsrail’le sürdürdüğü çatışmalı süreç kapsamında kuzey bölgesi için büyük tehdit oluşturdu. Bu kapsamda sayıları on binleri bulan İsrailli, kuzeyden güvenli bölgelere göç etti. İsrail, saldırıların durdurulması ve bölgeye tehdit oluşturmaması için örgütle yaptığı müzakerelerden bugüne kadar sonuç alınamadı. Örgütün kuzey bölgesindeki güçlerini geri çekmemesi üzerine İsrail kısa süre önce bu bölgeye yönelik kapsamlı bir harekât hazırlığına girişti. Anlaşma sağlanamaması sonrası açıklama yapan İsrail yönetimi, kuzeyin güvenli hale getirilmesi için mevcut tüm askeri gücün kullanılmaya hazır olduğunu açıkladı.


Örgüt, askeri sorumluların yüzde 50’sini kaybetti

Bu kapsamda harekete geçen İsrail ordusu, sınırdaki savaşı yöneten Hizbullah'ın kilit komutanlarını nokta hava ve kara operasyonlarıyla etkisiz hale getirdi.  Bu kapsamda Ocak ayında Rıdvan Gücü lideri Wissam Tawil’in öldürülmesi sonrası örgütün lider kadrolarına yönelik saldırılar devam etti. Bölgedeki kaynakların iddiasına göre, İsrail bugüne kadar Güney Lübnan'daki Hizbullah komutanlarının yaklaşık yüzde 50'sini ortadan kaldırdı. 11 ayda beri süren çatışmalar ve İsrail operasyonlarında yaklaşık 450 Hizbullah savaşçısının yaşamını yitirdiği kaydedildi. İsrail ile Hizbullah arasında çatışmalar yer yer sürerken örgüt 17 Eylül'de benzeri görülmemiş İsrail saldırısı ile büyük kayıplar Verdi. 17 Eylül’de çağrı cihazı, 18 Eylül’de ise telsiz patlamaları kapsamında 30’dan fazla kayıp veren örgütün binden fazla mensubu ise yaralandı.

Askeri lider kadro toplantıdaydı

İsrail’in saldırıları cuma günü lider kadrosuna yönelik gerçekleşti. İsrail savaş uçakları, cuma akşamı Beyrut'un Dahieh semtinde toplantı halinde bulunan Hizbullah’ın lider kadrosunun toplandığı binayı vurdu. Saldırıda, örgütün Rıdvan Gücü Komutanı İbrahim Aqil ile birlikte 15 Hizbullah askeri sorumlusunu yaşamını yitirdi. Rıdvan Gücü eğitim biriminin komutanı Ebu Hasan Samir’in de öldüğü saldırıda kayıplar örgüt tarafından da doğrulandı.

Saldırıda hayatını kaybeden diğer Rıdvan Kuvvetleri komutanlarının Sahil Bölgesi Komutanı Samer Abdul-Halim Halawi, Kana Bölgesi komutanı Abbas Sami Maslamani, Ramim Sırtı Bölgesi Komutanı Abdullah Abbas Hajazi, El-Hiyam Bölgesi komutanı Muhammed Ahmed Reda ve Dov Dağı Bölgesi Komutanı Hasan Hüseyin Madi olduğu açıklandı. Yaşamını yitiren komutanların yıllardır İsrail'e yönelik saldırılara liderlik ettiği bildirildi.