İsrail saldırı hazırlığındayken, Biden’dan ‘yapma’ çağrısı

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'i İran'ın yakıt üretim tesislerini vurmamaları konusunda uyardı. Biden, İsrail'in 'alternatifleri' düşünmesini istedi.

ABD Başkanı Joe Biden, Cuma günü yaptığı açıklamada 'İsrail'in yerinde olsaydı İran petrol sahalarını vurmanın alternatiflerini değerlendireceğini' söyledi. İsrail'in nasıl bir karşılık vereceği konusunda karar aşamasında olduğunu belirtti.

Beyaz Saray'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Biden, “İsrailliler misilleme konusunda ne yapacaklarına karar vermiş değiller. Bu konu hala tartışılıyor” dedi. 

Biden, “Onların yerinde olsaydım, petrol sahalarını vurmaktan dışındaki olasılıkları değerlendirirdim” diye ekledi.

İsrail, Tahran'ın Salı günü Hizbullah Genel Sekreteri Nasrallah'ın öldürülmesine karşılık olarak gerçekleştirdiği balistik füze saldırısına yanıt vermek için seçenekleri değerlendiriyor. İsrail'in Lübnan'ın içerisine kara harekatı başlatmasıyla, gerilim iyice tırmanıyor.

İSRAİL, SEÇİMLERİ Mİ ETKİLİYOR?

Biden, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun 5 Kasım'da gerçekleşecek ABD seçimlerini siyasi olarak etkilemeye çalıştığı iddiası da soruldu. İddiaya göre Netanyahu Cumhuriyetçi Parti'nin İsrail'e olan tutumunu, Joe Biden'ın partisi olan Demokrat partisine tercih ediyor.

Biden, bu soruya yanıt olarak “Seçimleri etkilemeye çalışıp çalışmadığını bilmiyorum böyle bir şeyi yapmayacağına güveniyorum” dedi. Biden, sözlerini “Hiçbir yönetim İsrail'e benden daha fazla yardım etmemiştir” sözleriyle bitirdi.

Cumhuriyetçi başkan adayı ve eski ABD Başkanı Donald Trump, İsrail'e tam destek verdiğini dile getirmiş ve İsrail'in 'savaşı bir an önce bitirmesi için' tüm mühimmatı ve izni İsrail ordusuna vereceğini söylemişti.