İsrail ordusu, Gazze’nin kuzeyinde saldırılarını yeniden başlattı; onlarca Filistinli öldü ve yaralandı

Ölen ve yaralananlar arasında kadınlar ve çocuklar da bulunuyor

T24 Dış Haberler

İsrail ordusu, Gazze'nin kuzeyinki Cibaliya kasabası ve mülteci kampına dün gün boyunca saldırılar düzenledi. İsrail'in "Hamas'ın yeniden toparlanmasını engellemek amacıyla" başlattığını iddia ettiği saldırılarda en az 30 Filistinli hayatını kaybetti. Ölen ve yaralananlar arasında kadınlar ve çocuklar da bulunuyor. 

Gazze Sivil Savunma Teşkilatı Sözcüsü Mahmud Bassal, yerel saatler 21.40'tan hemen önce meydana gelen saldırıda aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 12 kişinin öldüğünü, 14 kişinin ise kayıp olduğunu ve muhtemelen enkaz altında kaldıklarını aktardı. 

Teşkilatın Kuzey Gazze'deki direktörü Ahmed el-Kahlut, kampta yerinden edilmiş insanlar için barınak olarak hizmet veren 8 okulun vurulması da dahil olmak üzere çeşitli saldırılarda 18 kişinin öldüğünü söyledi.

Bassal ve Kahlut'un verdiği rakamlara göre, gün boyunca düzenlenen saldırılarda toplamda en az 110 kişi yaralandı.

İsrail ordusu Cibaliya'da onlarca Hamas militanını öldürdüğünü iddia etse de herhangi bir kanıt sunmuş değil. Ölenler arasında çok sayıda çocuk bulunuyor. Ancak İsrail, yabancı gazetecilerin kampa girmesine izin vermediği için ölü sayısını bağımsız olarak doğrulamak mümkün değil. 

Bu arada yardım kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) binlerce insanın kampta mahsur kaldığını söylerken, bir personel de kamptan ayrılmaya çalışan insanların vurulduğunu söyledi.

İki gazeteci ağır yaralandı 

Filistinli sağlık yetkilileri operasyonda şu ana kadar en az 130 kişinin öldüğünü bildirirken, ordu bölge sakinlerine BM'nin 400 binden fazla kişinin mahsur kaldığını tahmin ettiği bölgeleri boşaltmalarını söyledi. Kurtarma görevlilerinin İsrail ateşi nedeniyle cesetlere ve yaralılara ulaşmakta zorlandığı bildirildi.

İsrail'in Gazze'nin kuzeyinde yeniden başlattığı ve hastaneleri de hedef alan saldırılarda gazeteciler de öldürüldü ve yaralandı. 

Al Jazeera bu hafta iki gazetecisinin ağır yaralanmasının ardından İsrail'i gazetecileri kasıtlı olarak hedef almakla suçladı. İsrail gazetecileri kasıtlı olarak hedef aldığını reddediyor.

Al Jazeera muhabiri Enes el-Şerif, cuma günü X'te yaptığı bir paylaşımda, çarşamba günü İsrailli bir keskin nişancı tarafından boynundan vurulan ve felç olan meslektaşı Fadi Al Vahidi'nin sağlık durumunun kötüye gittiğini söyledi ve bölgeden tahliyesi için yardım çağrısında bulundu.

BM yetkilileri, Gazze'nin kuzeyinde devam eden İsrail saldırısı ve tahliye emirlerinin, önümüzdeki hafta başlayacak olan çocuk felci aşılama kampanyasının ikinci aşamasını sekteye uğratabileceği endişesini dile getirdi.