İlk regl’inizi kaç yaşında gördünüz? Meğer uzun ömürle doğrudan bağlantılıymış
Birçok kadın için ilk regl dönemi, ergenliğin başlangıcını simgeler. Yapılan araştırmalara göre de ilk adet görme yaşı ile menopoz yaşı arasında uzun ömürle yakından bağlantılı bir ilişki bulunuyor.
Her genç kızın hayatında önemli bir dönüm noktası olan regl yalnızca bir geçiş süreci olmakla değil, aynı zamanda kadının sağlığını ve yaşamını etkileyen pek çok faktörü de barındırıyor. Çalışmalar ise yaşam süresi ile ilk adet dönemi arasındaki ilişkiyi ortaya koyuyor.
Au Féminin dergisine göre, California Üniversitesi'ndeki öğrenciler, ilk regl dönemi yaşının kadın sağlığı ve yaşam beklentisi üzerindeki etkilerini araştırmak için binlerce kadını uzun süre takip etti. Üniversitenin araştırmacıları, elde edilen verileri kullanarak ilk regl dönemi, menopoz yaşı, uzun yaşam ve kadın sağlığı arasında güçlü bir ilişki olduğunu gözler önüne serdi.
Bu çalışma, genç kızların ilk regl dönemi ile sağlıkları arasında bir korelasyon kurmayı mümkün kılarken, kadın sağlığına dair yeni perspektifler sunmuş oldu.
Regl başlama yaşıyla uzun ömür arasında bağlantı var
İlk adet görme yaşının yaşam süresine etkisi üzerine yapılan araştırmalarda, 12 yaşından sonra adet görmeye başlayan kadınların, daha erken yaşlarda adet görenlere göre daha uzun yaşama eğiliminde oldukları ortaya çıktı.
Çalışmanın ortak yazarlarından Aladin Shadyab, "adet döngüsünün başladığı yaşın uzun ömürlülük açısından önemli bir gösterge olabileceğini" belirtiyor.
Shadyab, 12 yaşından sonra ilk regl dönemini yaşayan kadınların, kronik hastalıklara daha az maruz kaldıklarını ve genel olarak daha uzun ömürlü olduklarını açıklıyor. Bu bulgular, geç yaşta adet görmenin koroner kalp hastalığı riskini azalttığını ve kadınların daha sağlıklı bir yaşam sürme şansını artırdığını gösteriyor.
Sigara içme alışkanlığı üzerinde de etkisi var
Araştırma ilk adetini geç gören kadınların, diyabet gibi kronik hastalıklara yakalanma ya da sigara içmek gibi sağlığa zararlı davranışları benimseme eğilimlerinin daha düşük olduğunu da gösteriyor.
Araştırmacı Aladin Shadyab'a göre, "daha geç menopoza giren ve üreme ömrü daha uzun olan kadınların kardiyovasküler hastalık riski daha düşük olabilir." Bu gözlem, adet başlangıcının ve menopozun zamanlaması arasında bir ilişki olduğunu ortaya koymaktadır. İlk adetin geç gelmesi ile menopozun geç başlaması, kadın sağlığı açısından önemli bir göstergedir. Bu iki faktörün birleşimi, sadece daha sağlıklı bir yaşam sürmeyi değil, aynı zamanda daha uzun ömürlülüğü de mümkün kılabilir.