İktidar vazgeçmiyor… 750 liralık kesinti iptal edilmişti, yeni formül 10 bin lira

Geçtiğimiz hafta Türkiye'de sokağın gündemi iktidarın kredi kartlarından 750 TL kesinti alması idi. Gelen tepkiler öylesine büyük oldu ki iktidar da geri adım atmak zorunda kaldı. Ancak AKP kulislerinde konuşulanlar tamamen vazgeçilmediğini gösteriyor. AKP'li milletvekilleri yeni formüller üretmenin peşinde koşuyor

Ekonomi gündeminde geniş yankı uyandıran kredi kartı limitleri üzerinden alınacak vergi kesintisiyle ilgili yeni bir adım atıldı. Daha önce gündeme getirilen ve 100 bin lira limitli kredi kartlarından alınması planlanan 750 liralık savunma sanayi destek kesintisi geri çekildi. AK Parti, yeni bir formül üzerinde çalışmaya başladı ve bu teklif Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e sunuldu. Yeni öneriye göre, "100 bin TL limiti olanlardan 750 lira alınması yerine, 1 milyon TL limiti olandan 10 bin lira alınsın ya da kademeli bir sistem getirilsin" denildi.

Tartışmaların Odağında 750 Lira Vergi Kesintisi

Savunma Sanayii Destekleme Fonu'na (SSDF) ek kaynak sağlanması amacıyla 100 bin lira ve üzeri kredi kartı limiti olanlardan 750 TL'lik bir vergi alınacağına dair ilk teklif, kamuoyunda büyük tepkilere yol açmıştı. Bu durum üzerine AK Parti, söz konusu düzenlemeyi iki ay süreyle askıya aldı ve yeni bir formül arayışına girdi.

Yeni Formül Masada

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in katılımıyla AK Parti Genel Merkezinde düzenlenen istişare toplantısında, yeni düzenlemeler tartışıldı. AK Parti milletvekilleri, sahada karşılaştıkları sorunları ve vatandaşın vergi adaleti konusundaki taleplerini Bakan Şimşek’e iletti. Vatandaşların, vergi sisteminde "gerçekçi ve adaletli" bir yapı istediği vurgulandı. Bu doğrultuda, yeni formülün, kredi kartı limiti 100 bin TL olanlardan 750 TL yerine, daha yüksek limitli kartlardan kademeli vergi alınmasına yönelik olduğu öğrenildi.

“1 Milyon Limitten 10 Bin Lira Alınsın” Önerisi

AK Partili vekiller, "Böyle bir şeyi neden teklif ettik? Madem teklif ettik, neden erteledik? Alınacaksa kıstas 100 bin lira değil, daha yüksek olmalıydı. 100 bin limiti olan vatandaştan 750 lira alınmasındansa, 1 milyon limiti olan vatandaştan 10 bin lira alınsın ya da kademeli bir sistem getirilsin" gibi önerilerde bulundu. Savunma sanayii için destek paketinin öneminin önümüzdeki iki aylık süreçte vatandaşa anlatılmasına karar verildi.

Vergi Adaleti Üzerine Çalışmalar Sürüyor

Bakan Şimşek, toplantıda yaptığı açıklamalarda, az kazananlardan daha az, çok kazananlardan ise daha fazla vergi alınması yönünde çalışmaların sürdüğünü belirtti. Şimşek, enflasyonun düşmesinin fiyatlara hemen yansımayabileceğini, bu nedenle vatandaşların doğru bilgilendirilmesi gerektiğini de vurguladı.

Cari Açıkta Düşüş Devam Ediyor

Şimşek, ayrıca cari açıkla ilgili önemli bir mesafe alındığını belirterek, “Cari açık Mayıs 2023’te 53 milyar dolardan, Ağustos’ta 11 milyar dolara geriledi ve millî gelire oranı yüzde 1’in altına indi” dedi. Bunun yanı sıra, Türkiye’nin aktif sanayi politikaları ve yerli enerji üretimi sayesinde cari açığın milli gelire oranının düşük kalacağını ifade etti. 2025 yılında ise enflasyonda kalıcı ve belirgin bir düşüş beklediklerini sözlerine ekledi.