Humus düştükten sonra Colani, CNN’e konuştu

Hayat Tahrir el-Şam lideri Ebu Muhammed el-Colani, ABD merkezli CNN’e verdiği röportajda Beşar Esad rejimini devirmeyi hedeflediklerini söyledi. Colani, HTŞ’nin dönüşüm geçirdiğini iddia ederek, “Suriye, keyfi kararlar alan bir yönetim yerine, kurumlara dayalı bir sistemi hak ediyor” dedi. Ancak insan hakları grupları, HTŞ’nin baskıcı uygulamalarına dikkat çekmeye devam ediyor.

Hayat Tahrir el-Şam (HTŞ) grubunun lideri Ebu Muhammed el-Colani, ABD merkezli CNN haber ajansına bir röportaj verdi. Colani, Humus'un düşmesinden sonra ilk kez konuştu.

Suriye Rejimi Başkanı Beşar Esad ise sessizliğini koruyor.

CNN'E KONUŞTU

Colani, sözlerine "Suriye'deki isyancı koalisyonun bu hafta hükümet kontrolünden bir başka büyük şehri daha ele geçirme çabalarının nihai hedefi, otoriter Başkan Beşar Esad’ı devirmek" açıklamasıyla başladı.

CNN’e verdiği röportajda Colani, HTŞ’nin amacının Esad rejimini sona erdirmek olduğunu belirtti. Bir zamanlar El Kaide ve sonra da İŞİD'e bağlı El Nusra cephesinin dönüşümüyle ortaya çıkan HTŞ terör örgütünün lideri, Suriye’nin açıklanmayan bir bölgesinde, halk tarafından seçilecek bir “konsey” ve kurumlara dayalı bir hükümet kurma planlarından bahsetti. Colani, “Devrimin amacı bu rejimin devrilmesidir. Bu hedefe ulaşmak için tüm mevcut araçları kullanmak bizim hakkımızdır” dedi.

Colani, Esad rejiminin çöküşünün içinde sürekli olan sorunlardan kaynaklı olduğunu söyledi. “İranlılar rejimi canlandırmaya çalışarak Esad'a zaman kazandırdı. Daha sonra Ruslar da destek verdi. Ancak gerçek şu ki, bu rejim ölüdür” ifadelerini kullandı.

Suriye’deki muhalif güçler, farklı ideolojilere sahip olmakla birlikte, Esad rejimini devirmek gibi ortak bir hedef etrafında birleşmiş durumda. 

TERÖRİST DEĞİL, SİYASETÇİ İMAJI

Colani, CNN ile yaptığı görüşmede modern bir imaj çizmeye çalıştı. Geniş bir güvenlik önlemi olmaksızın ve gün ışığında yapılan röportaj, kendisinin artık bir terörist liderden çok bir politikacı gibi hareket ettiğini gösterdi.

Halep’in isyancılar tarafından ele geçirilmesinden kısa bir süre sonra, Colani şehrin tarihi kalesinde halka açık bir görünüm sergiledi.

Colani, yıllar içinde dönüşüm geçirdiğini iddia etti. “Yirmili yaşlardaki bir insanın kişiliği, otuzlu ya da kırklı yaşlardakinden farklıdır. Elli yaşındaki birinden ise tamamen farklıdır. Bu insan doğasıdır” dedi.

Irak’ta El Kaide adına savaşan genç bir militan olarak adını duyuran Colani, Suriye iç savaşının başlamasıyla ülkesine döndü ve El Kaide’nin Suriye kolu olan Nusra Cephesi’nin liderliğini üstlendi. 2017’de El Kaide ile bağlarını kopardığını iddia ederek HTŞ’yi kurdu.

ABD, Colani başına 10 milyon dolarlık bir ödül koymuş durumda. Colani, CNN’e verdiği röportajda HTŞ'nin "terör örgütü etiketine" karşı çıkarak, bunun "siyasi ve aynı zamanda yanlış" olduğunu savundu.

Colani "Bazı radikal İslamcı uygulamaların HTŞ ile cihatçı gruplar arasında bir ayrım yarattığını" iddia etti. Kendisi, sivillere yönelik saldırılarda yer almadığını öne sürdü. HTŞ'nin Suriye'de ele geçirdiği bölgelerde ise, yakalanan savaş esirlerinin bir kısmının infaz edildiği görüntüler paylaşılmıştı.

ÖRNEĞİ, TALİBAN AFGANİSTANI

HTŞ’nin kontrolündeki Suriye'de yaşamın nasıl olacağı sorusunu yanıtlayan Colani, sivillerin muhalif yönetiminde korkacak bir şeyleri olmadığını söyledi.

Colani, “İslami yönetimden korkan insanlar ya yanlış uygulamalar görmüştür ya da onu doğru anlamamıştır” dedi. Colani, daha önce örnek ülke olarak kadın ve kız çocuklarının okuma haklarının elinden alındığı Taliban yönetimindeki Afganistan'ı örnek ülke olarak göstermişti.

Colani, Hristiyanlar ve diğer dini ya da etnik azınlıkların güven içinde yaşayacağına dair halka açık açıklamalar yaptıklarını belirtti, “Bu bölgedeki azınlıklar yüzyıllardır bir arada yaşamış. Hiç kimsenin başka bir grubu yok etme hakkı yoktur” dedi.

İnsan hakları grupları ve yerel gözlemciler, HTŞ’nin muhaliflere yönelik baskılarına ilişkin endişelerini dile getirdi. İddialara göre, HTŞ protestoları sert bir şekilde bastırdı ve muhaliflere işkence yaptı.

Colani, bu tür olayların kendi emirleri doğrultusunda gerçekleşmediğini savundu ve "sorumluların hesap verdiğini" söyledi.

Röportajın sonunda Colani, yabancı güçlerin Suriye’den çekilmesi gerektiğini belirtti, “Bu rejim düştüğünde sorun çözülecek ve Suriye’de yabancı güçlerin kalmasına gerek kalmayacak” dedi.

Esad rejimini yalnızca Suriye için değil, bölge için de bir engel olarak nitelendiren Colani, “Suriye, bir kişinin keyfi kararlar aldığı bir yönetim yerine, kurumlara dayalı bir yönetim sistemini hak ediyor” ifadelerini kullandı.

Esad ailesinin 53 yıllık yönetiminin sona ermesi gerektiğini savunan Colani, “Hayat Tahrir el-Şam yalnızca bu rejimle yüzleşmek için bir araçtır. Kendi başına bir amaç değil, bir görevdir” dedi.