“HMGS”de hukuk mezunları döküldü: Avukatlık sınavında başarı oranı yüzde 42, idari yargı sınavında yüzde 1,2

"HMGS"de hukuk mezunları döküldü: Avukatlık sınavında başarı oranı yüzde 42, idari yargı sınavında yüzde 1,2

T24 Eğitim

İlk kez geçen yıl eylül ayında yapılan Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı (HMGS) ve İdari Yargı Ön Sınavı (İYÖS) sonuçlarına göre hukuk bölümü mezunları, avukatlık sınavında yüzde 42, idari yargı sınavında da yüzde 1,2 başarı oranına ulaştı.

Adalet Bakanlığı tarafından Mayıs 2024 tarihinde yayınlanan zorunlu sınav yönetmeliğinin ardından ilk sınav Eylül 2024’te yapıldı. Gazete Pencere'den Nurat Babacan'ın yazısında aktardığına göre, Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı'na toplam 9 bin 142 aday katıldı ve bu adayların yüzde 42,67’si başarı sağlayarak, 70 baraj puanını geçti. İdari Yargı Ön Sınavı'nın sonuçları ise daha kötü çıktı. İYÖS'e katılan toplam 1 bin 228 adayın ise yalnızca yüzde 1,2’si başarı sağlayabildi.

Sınavda başarı gösteren öğrenciler 3 büyük şehirdeki hukuk fakültelerinden

Sonuçlar, hukuk eğitimi veren üniversitelerdeki eğitim kalitesini gözler önüne sermesi açısından çarpıcı oldu. Türkiye’de 90’dan fazla hukuk fakültesi, 180 iktisadi ve idari bilimler fakültesi bulunduğu hesaba katıldığında, son yıllarda taşra kentlerinde açılan fakülteler eğitim kalitesi açısından sınıfta kaldı. Başarılı olan öğrencilerin büyük bölümünün yıllardır eğitim veren üç büyük şehirdeki hukuk fakültelerinden olduğu ortaya çıktı.

Gerekçe apartman üniversiteleri

Bu durum, bakanlıkta yapılan toplantılarda da gündeme geldi. Başarı oranının bu kadar düşük olmasının belli nedenleri bulunuyor. Yapılan değerlendirmelere göre, “Hukuk fakültelerinin sayısının artması, verilen eğitim programının ve öğretim elemanlarının yetersizliği” başlıca nedenler olarak sıralandı.

Ne olmuştu?

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı'nda başarılı olma şartı, kanun değişikliğinin 8 Mayıs 2024 'te Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla getirilmişti. Hukuk öğrencileri, söz konusu sınavın devletin hukukçu sayısındaki artışı düşürmek için başvurduğu bir yöntem olduğunu savunmuş, sınavın mağduriyet yaşatacağını dile getirmişlerdi.

Hukuk son sınıf öğrencilerinin "HMGS" isyanı: Yeni mezunlara dayatılması adeta akıl tutulmasına sebep olmuştur

Günün öne çıkan haberleri...

TIKLAYIN - Hem Baba Vanga hem de Nostradamus 2025 için aynı kehanette bulunmuş!

TIKLAYIN - Erdoğan'dan Bahçeli'nin Öcalan açılımına destek mesajı: İttifak olarak her şeyi hesaba katıyoruz; tüm araçları kullanarak terörsüz bir Türkiye inşa edeceğiz

TIKLAYIN - The Washington Post, 1980'lerden beri ilk kez bir başkan adayına destek açıklamadı: Jeff Bezos, kararı "Trump'tan korktuğu için" mi aldı?

TIKLAYIN - Elektriğe "gizli zam": 200 TL'lik fatura 500 TL civarına çıkacak

TIKLAYIN - Hızla yayılan ve dinozor yumurtasına benzeyen dev bir tür, kanala takılmış halde bulundu; bilim insanları şaşkın

TIKLAYIN - Ünlüler Instagram paylaşımından milyonlar kazanıyor; rekor Hande Erçel ve Gökçe Bahadır'da!

TIKLAYIN - Marmara Denizi’nde balıkçı ağına köpek balığı takıldı



 

Marksist bir babayla kanser araştırmacısı bir annenin kızı:
Kamala Harris kimdir?