HİCRİ YILBAŞI OKUNACAK DUALAR DİYANET | Hicri yılbaşı ve Muharrem ayında çekilecek zikir ve tesbihler, kılınacak namazlar

Muharrem ayının birinci günü, birebir vakitte hicri takvime nazaran yeni yılın da birinci günü olduğundan İslamiyet'te büyük ehemmiyete sahiptir. 2023 yılında, 19 Temmuz Çarşamba gününe denk gelen hicri yılbaşını çeşitli ibadetlerle geçirmek isteyenler arama motorlarında 'Hicri yılbaşı okunacak Diyanet, Hicri yılbaşı ve Muharrem ayında çekilecek zikir ve tesbihler, kılınacak namazlar' sorgulamaları yapıyor. Tüm merak edilenleri sizler için haberimizde derledik.

HİCRİ YILBAŞI DİYANET | İslamiyet'te kullanılan Hicri takvime nazaran yılın birinci ayı olan Muharrem ayı, Kur'an'da büyük değere sahip olan dört aydan birincisidir. Zilkade, Zilhicce ve Receb'in yanı sıra Hicri yılbaşı ile birlikte aşure gününün de bu ayda eda edilmesi sebebiyle bu ay hakkında değerli hadis-i kerimeler bulunmaktadır. Bu değerli vakti çeşitli ibadetlerle geçirmek isteyen Müslümanlar arama motorlarında 'Hicri yılbaşı okunacak Diyanet, Hicri yılbaşı ve Muharrem ayında çekilecek zikir ve tesbihler, kılınacak namazlar' araştırmaları yapıyor. İşte ayrıntılar...

HİCRİ YILBAŞI VE MUHARREM AYINDA OKUNACAK DİYANET

TÜRKÇE OKUNUŞU

Elhamdülillâhi Rabbilâlemîn. Vessâlatü vesselâmü alâ seyyidinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ecmaîn. Allâhümme entel ebediyyül kadîm. El-hayyül kerîm. El-hannânül mennân ve hâzihî senetün cedîdetün es'elüke fîhel'ısmete minesseytânirracîm. Vel'avne alâ hâzihinnefsil'emmâreti bissûi vel-iştigâle bimâ yukarribunî ileyke yâ zel'celâli vel'ikrâm. Bi rahmetike yâ erhamerrâhimîn. Ve sallallâhü ve selleme alâ seyyidinâ ve nebiyyinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ve ehl-i beytihî ecmaîn.

TÜRKÇE ANLAMI

Bütün hamdler alemlerin Rabbi olan Allah-ü Teala'ya mahsustur. Salat ve selam bizim efendimiz olan Muhammed (SAV)'in alinin ashabinin ve cümlesinin üzerine olsun. Kendinden önce hiçbir varlik olmayan. Varligi, Hayati, Kullarina Keremi Ziyade-merhameti, nimetleri, bagislamasi sonsuz ve devamli olan yalniz sensin Allah'im. Iste bu yeni yildir ki: Bu yil boyunca huzurundan kovulmus seytandan müdafaanı ve hep berbatlığı emreden nefsime galib olmam için yardimini ve beni sana yaklastiran islerle mesgul olmami senden dilerim ey Celal ve ıkram sahibi Allah'ım. Ey merhametlilerin en merhametlisi rahmetinle Allah'ü Teala efendimiz ve Nebimiz olan Muhammed (s.a.v)'e, aline, ashabina, ehli beytine ve cümlesine salat ve selam etsin.

HİCRİ YILBAŞI VE MUHARREM AYINDA ÇEKİLECEK ZİKİR VE TESBİHLER DİYANET

👉41 sefer Selamün kavlen mirrabbirrahim

👉33 kere Eşhedü ella ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdühü ve Rasulüh

👉66 kere İhlâs suresi

Muharrem ayının birinci günü; her birinin başında Besmele çekerek (360) kere Ayetel kürsi'yi okursa gerisinden 3-5 yahut 7 defa;

"Allahümme yâ muhavvilel havli vel-ahvâl havvil hâlenâ ilâ ahsenil hâl! Bi havlike ve kuvvetike ya azizü ya müteal ve sallalahu aleyhi vesellem."

HİCRİ YILBAŞI VE MUHARREM AYINDA KILINACAK NAMAZLAR DİYANET

Muharrem ayının biri ile onu ortasında bir sefer olmak üzere, 2 rekatte bir selam vererek 6 rekat Namaz kılınır.

Bu namaz akşamla yatsı ortasında kılınır. Bu vakitte kılınamadığı takdirde yatsıdan sonra da kılınabilir.

"Niyet eyledim ya Rabbi senin rızai şerifin için namaza. Her hangi bir komşumun ve din kardeşimin yahut rastgele bir kimsenin bana hakkı geçmiş ise bu hakkın ödenmesi için Allahu Ekber …"

👉1. Rekatta: 1 Fatiha, 1 Ayetül kürsi, 11 İhlası şerif,

👉2. Rekatta: 1 Fatiha, 10 İhlası şerif.

👉3. Rekatta: 1 Fatiha, 1 Elhakümüttekasür , 11 İhlası şerif.

👉4. Rekatta: 1 Fatiha, 10 İhlası şerif

👉5. Rekatta: 1 Fatiha, 3 Kul ya eyyühel kafirun, 11 İhlası şerif.

👉6. Rekatta: 1 Fatiha, 10 İhlası şerif, okunur.