Heyecandan ağzı kuruyan Haiti Geçiş Konseyi Başkanı, BM’nin ortasında sürahiyi kafasına dikti

Haiti'nin Geçiş Konseyi Başkanı Edgard Leblanc Fils, Birleşmiş Milletler 79. Genel Kurulu'nda kürsüye çıktı. Konuşması esnasında heyecanına yenik düşen başkanın kuruyan damağına, bir bardak su yetmeyince sürahiden su içti. Üzerine su döken başkan, sosyal medyada fenomen oldu.

Haiti'nin Geçiş Konseyi Başkanı Edgard Leblanc Fils, New York'ta düzenlenen Birleşmiş Milletler 79. Genel Kurulu'nda, kürsüden meslektaşlarına seslendi. 

Fils konuşmasında, ülkesinde yaşanan şiddet olaylarının yanı sıra eski ABD Başkanı ve Başkan adayı Donald Trump'ın, Haiti'li göçmenlerin "evcil hayvanları" yediği iddialarına da değindi.

Haiti Geçiş Konseyi Başkanı'nın, konuşması esnasında heyecanına yenik düşerek su bardağı yerine sürahiden su içmesi, sosyal medya gündemine oturdu. Konuşmasını durdurmadan, aceleyle sürahiyi dudaklarına götüren Fils, içtiği suyun bir kısmını üzerine dökünce sosyal medyada viral oldu.

TRUMP'I KINADI

Haiti Geçiş Konseyi Başkanı Fils, ABD Başkan adayı Trump'ın 10 Eylül günü Kamala Harris'le yaptığı canlı yayınlanan tartışması esnasında 'Ohio eyaletindeki Haiti'li göçmenlerin kedi ve köpekleri yediği' iddialarına değindi. 

Konuşmasında, Haitili göçmenlerin "kedi ve köpek yediğine dair asılsız iddiaları" kınadığını kaydeden Fils, bu iddiaların sonuçlarına yönelik endişelerini dile getirdi. 

Fils, "Ülkemizden gelen göçmenlere, özellikle de Springfield, Ohio'da yaşayanlara karşı dayanışma gösteren tüm Haiti dostlarına kardeşçe selamlarımı iletmek istiyorum." dedi. 

ABD-Haiti ilişkilerinin tarihine değinen Fils, "Seçim kampanyaları sırasında doğal olarak ortaya çıkan duygular, ABD gibi dünyanın dört bir yanından gelen göçmenlerin oluşturduğu, dünyaya demokrasi örneği haline gelmiş bir ülkede asla yabancı düşmanlığı ya da ırkçılığın bahanesi olmamalı." ifadesini kullandı. 

ÇETE OLAYLARI DEVAM EDİYOR

Çetelerin şiddet olaylarının ve yoğun protestoların yaşandığı Haiti'de Başbakan Ariel Henry'nin görevi bırakmasının ardından Geçiş Konseyi, Nisan ayında yemin ederek göreve başlamıştı. 

Fils, Şubat 2026'da yeni başbakan seçilene kadar görevde kalması planlanan Geçiş Konseyinin Başkanlığını yürütüyor.