Herkesin kullandığı iki eşyada 600 virüs bulundu! Nasıl temizlemeli?

Çok hijyenik olduğunu düşündüğümüz eşyalar aslında beklenenden daha çok virüs barındırıyor olabilir. Yapılan bir araştırmada diş fırçası ve duş başlıklarında 600'den fazla virüs bulundu.

Northwestern Üniversitesi’nden araştırmacılar, duş başlıkları ve diş fırçalarına dair yürüttükleri yeni bir çalışmada 600’den fazla farklı virüs tespit etti. Üstelik her örnek, tamamen farklı virüsler içeriyordu.

Araştırmayı yöneten mikrobiyolog Erica M. Hartmann, sonuçların beklenenden çok daha şaşırtıcı olduğunu belirterek ve “Bulgularımız tam anlamıyla akıl almaz. İncelediğimiz örneklerde daha önce hiç görmediğimiz veya hakkında çok az şey bildiğimiz birçok virüs bulduk.” dedi.

BAKTERİ İLE MÜCADELE EDEN VİRÜSLER

Uzmanlar, bulunan mikroorganizmaların büyük çoğunluğunun insan sağlığını tehdit etmediğini vurguladı. New York Post'ta yer alaaan habere göre; Araştırmadaki virüslerin büyük bölümü bakteriyofajlardı, yani bakterilere saldırarak onları yok eden virüsler. Özellikle "mycobacteriophage" adı verilen ve tüberküloz, cüzzam gibi hastalıklara yol açan mikobakteri türü bakterileri enfekte eden virüsler en yaygın olanlarıydı.


Hartmann, bu virüslerin potansiyel olarak faydalı olabileceğine de dikkat çekerek, “Bu bakteriyofajları su tesisatımızdaki patojenleri temizlemek için kullanmayı düşünebiliriz” dedi. Ayrıca virüslerin işlevlerini daha iyi anlayarak yeni çözümler geliştirmeyi amaçladıklarını da ekledi.

DUŞ BAŞLIĞI NASIL TEMİZLENMELİ?

Çalışma, Hartmann’ın daha önce yürüttüğü bir araştırmanın devamı niteliğinde. “Operation Pottymouth” adı verilen bu araştırmada, diş fırçalarının üzerindeki mikropların çoğunlukla tuvalet aerosollerinden değil, kullanıcıların ağızlarından geldiği ortaya çıkmıştı.

Hartmann, duş başlıklarının düzenli olarak sabun ve su ile yıkanmasını veya sirke ile bekletilerek kireç birikintilerinin temizlenmesini öneriyor. Elektrikli diş fırçalarının başlıklarının da sık sık değiştirilmesi gerektiğini belirtiyor. Ancak “antimikrobiyal” olarak tanıtılan diş fırçalarına karşı temkinli yaklaşılmasını tavsiye eden Hartmann, bu tür ürünlerin antibiyotik direncine yol açabileceği uyarısında bulunuyor.

“Bakteriler her yerde ve çoğu zararsız,” diyen Hartmann, mikroplara aşırı müdahaleden kaçınmamız gerektiğini söylüyor. Hartmann, “Onlara ne kadar çok saldırırsak, o kadar direnç kazanırlar ve tedavileri daha da zorlaşır.” diye uyardı.


DİŞ FIRÇALARI NASIL TEMİZLENMELİ?

Güney Kaliforniya’dan diş hekimi Dr. Joyce Kahng, diş fırçalarının üç ayda bir değiştirilmesini ve asla başkalarıyla paylaşılmamasını öneriyor. Ayrıca, fırçayı dezenfekte etmek için şu yöntemleri kullanabileceğinizi paylaşıyor: