Hemen hemen herkes bunu yapıyor: Bu hata bilgisayarınıza mal olabilir

Birçok kullanıcı ofis ve ev ofislerinde giderek daha fazla dizüstü bilgisayar kullanıyor. Dizüstü bilgisayarlar, monitöre bağlandıklarında klasik bir PC gibi hareket etseler de mobil olarak kullanılabilme avantajını da sunuyor ancak birçok kişinin dizüstü bilgisayar kullanırken yaptığı hata da tam olarak bu hibrit uygulama oluyor.

Klasik bir bilgisayarın aksine, dizüstü bilgisayarda entegre bir pil bulunuyor. Eskiden çıkarılabilen durumda olan dizüstü bilgisayar pilleri artık kalıcı hale geldi ve kolayca çıkarılmıyor veya değiştirilemiyor. Pil kapasitesi azalırsa dizüstü bilgisayar yalnızca sınırlı ölçüde kullanılabiliyor ancak birçok kişi pil kapasitesini olumsuz yönde etkileyen bir hata yapıyor.

DİZÜSTÜNÜ SÜREKLİ ŞARJDA TUTMAK PİL ÖMRÜNÜ AZALTIYOR

Eski dizüstü bilgisayar modellerinin sürekli olarak güç kaynağına bağlı olması özellikle sorun yaratabiliyor. Aşırı şarj olma riskiyle karşı karşıya kalırsınız, bu da uzun vadede pili zayıflatır ve performansını en aza indirebiliyor.

Yeni dizüstü bilgisayarların pilleri genellikle güce bağlandıklarını algılar ve bu aşırı şarjı önlemek için buna göre tepki verir. Üreticinin genellikle yazılım tarafında koruyucu önlemleri vardır. Ancak cihazların sürekli olarak prizden çalıştırılması önerilmez.

Ne lityum iyon ne de polimer pillerin hafıza etkisi yok. Yazılım desteği olmadan pilin şarj seviyesini hatırlamazlar ve bu nedenle pili daima maksimum seviyeye kadar şarj ederler. 

Yüzde 100 şarja ulaşıldığında şarj işlemi kesintiye uğrar. Güç artık pile akmaz, doğrudan dizüstü bilgisayarı besler. Bu aşırı yüklenme riskini en aza indirir. Dizüstü bilgisayar kalıcı olarak elektriğe bağlıysa tehlike başka yerdedir.


YÜKSEK ISI VEYA DÜŞÜK SOĞUKLUK PİL ÖMRÜNÜ KISALTIR

Özellikle pil şarj edildiğinde ve elektronların gidecek hiçbir yeri olmadığında şarj ederken veya doğrudan elektrikle beslerken daima ısı üretilir. 

Belirli sıcaklıklarda pilin ömrü önemli ölçüde kısalır. -20 °C veya +50 °C'lik alanlar genellikle kritik olarak ilan edilir. Pil sürekli olarak belirli miktarda soğuğa veya sıcağa maruz kalırsa ömrü yavaş yavaş azalacaktır.

Bir dizüstü bilgisayar sürekli olarak elektrikle çalıştırılıyorsa sorun aşırı enerji akışı değil, sürekli ısıya maruz kalmanın neden olduğu uzun vadeli hasardır. Belirli bir süre sonra pil artık eskisi kadar güçlü değildir ve dolayısıyla daha az enerji tutabilir.

DİZÜSTÜ BİLGİSAYARIN PİLİNİ BU ŞEKİLDE KORUYABİLİRSİNİZ

Bazı kullanıcıların bilmediği şey: Bir dizüstü bilgisayar, Thunderbolt aracılığıyla bir monitöre bağlanırsa, kablo üzerinden güç çeker. Burada da sürekli bir ısı gelişimi söz konusudur. Uygun havalandırma ile önleme sağlanabilir. 

En iyi senaryoda dizüstü bilgisayar, alt tarafta havanın dolaşabileceği bir stand üzerinde durur. Ancak cihazı uzun süre minder veya başka bir yumuşak yüzey üzerinde bırakmaktan kaçınmalısınız. Ayrıca, arka planda çalışmaya devam etmemeleri için enerji tüketen uygulamaları düzenli olarak kapatmak da yararlı olabilir.