Hem elektrik üretiyor hem de evin havasını temizliyor

Bilim dünyası, hem hava kalitesini iyileştiren hem de elektrik üreten çığır açıcı bir buluşa imza attı. Bilim insanları, doğal bitkilerden dokuz kat daha etkili bir şekilde karbondioksiti temizleyen ve aynı zamanda elektronik cihazları şarj edebilecek kadar enerji üreten yapay bir bitki geliştirdi.

New York'taki Binghamton Üniversitesi'nden bilim insanları, kapalı alanlardaki havayı temizleyip aynı zamanda elektrik üretebilen bir yapay bitki geliştirdi. Bu yapay bitki, doğal bitkilerden dokuz kat daha etkili bir şekilde karbondioksit (CO2) temizleme kapasitesine sahip.

Araştırma ekibi, yapay yaprağı "eğlence amacıyla" biyolojik güneş hücreleri ve fotosentetik bakteriler kullanarak geliştirdi. Ancak zamanla bu cihazın pratik uygulamalarda kullanılabileceği fark edildi. Beş yapay yapraktan oluşan prototip bitki, CO2'yi doğal bitkilerden çok daha hızlı temizleyerek aynı zamanda elektrik ve oksijen üretiyor.


Independet'ta yer alan habere göre; Yapay bitki, kapalı alanlardaki CO2 seviyelerini %90 oranında azaltabiliyor. Doğal bitkilerle karşılaştırıldığında bu oran sadece %10'dur. Yapay bitki, çalışmak için su ve besin maddelerine ihtiyaç duyuyor ve gelecekte bakım gereksinimlerini en aza indirmek için farklı bakteri türlerinin kullanılması planlanıyor.

Araştırmacılar, bu teknolojinin ölçeklendirilerek daha geniş kullanım alanlarına sahip olabileceğini belirtiyor. Şu anda yapay bitki, 2.7 V gerilim ve 140 µW güç üreterek taşınabilir elektronik cihazları çalıştırabilecek kapasitede.

Proje liderlerinden Prof. Seokheun Choi, "Bu elektriği cep telefonu veya başka pratik cihazlar için kullanmayı hedefliyoruz. Yapay bitkiler evlerin vazgeçilmez bir parçası haline gelebilir," dedi.