Hekimlerin duygusal tükenme ve intihar olasılığı artıyor

Hekimlerin duygusal tükenme ve intihar olasılığı artıyor

Her gün onlarca hastaya hizmet veren hekimler, şiddete maruz kalıyor. Son araştırmaya göre şiddet gören hekimin duygusal tükenme ve intihar olasılığı artıyor, iş doyumu ise düşüyor.

Hekimlere yönelik şiddet devam ediyor. Hekimlerin hayatına mal olan bu şiddete karşı yeterli önlem alınmıyor. Şiddete uğrayan hekim ne hissediyor, ne yaşıyor, hayatı nasıl etkileniyor? Bu sorulara yanıt arayan bir araştırma yapıldı.

Birgün'den Semra Kardeşoğlu'nun haberine göre, Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Adli Tıp Birimi’nden Dr. Fatih Hitami Usluoğulları’nın çalışması “İşyerinde Hekimlere Yönelik Şiddetin Değerlendirilmesi ve Hekimler Üzerindeki Etkileri” başlığını taşıyor. Araştırma Adli Tıp Hekimleri Derneği’nin yayımladığı “Adli Tıp Bülteni’nin ağustos sayısında yer aldı.

İstanbul Pendik’te farklı sağlık kuruluşlarında görev yapan 418 hekim çalışmaya katıldı. Katılımcıların yüzde 82,4’ü iş hayatları boyunca en az bir kez psikolojik ve/veya fiziksel şiddete uğradığını bildirdi.

Araştırmada elde edilen verilerden bir bölümü şöyle sıralandı:

•En sık 29 yaş altı, daha sonra ise 30-39 yaş aralığındaki hekimler şiddete daha çok maruz kalan gruplar olmuş. Genç hekimlerin şiddete daha çok maruz kalmalarının nedeninin hasta ve hasta yakınlarının onları daha tecrübesiz görmeleri olabileceği düşünüldü.