34,3328
36,2944
2.845,15
Tünelin batı ve doğu ucunda bulunan hiyerogliflerde, tünelin yapımını üstlenen kişinin “Arişadu” adında bir kişi olduğu anlaşılıyor. Bu bilgi, tünelin inşası hakkındaki en önemli bulgu olarak değerlendiriliyor.
Tünelin batı tarafında bulunan hiyerogliflerde, “Tuthaliya Dağı” ve “yol” işaretleri de yer alıyor. Bu işaretlerin bir araya gelmesi, tünelin Tuthaliya Dağı’na giden bir yol olarak inşa edildiğini düşündürüyor.
Hattuşa Kazı Başkanı Prof. Dr. Andreas Schachner, yaptığı açıklamada, tünelin yapımında kullanılan Anadolu hiyerogliflerinin, Hitit dönemini anlama açısından önemli ipuçları verdiğini söyledi.
Schachner, “Bu hiyeroglifler, bu tüneli yapan kişinin imzası, kitabesi, ‘ben yaptım’ gibi bir ifade olarak karşımıza çıkıyor ancak aynı zamanda şunu anlıyoruz; büyük bir ihtimalle Hitit dünyasında, Anadolu hiyeroglifleri yani bu resim yazısı, çivi yazısından çok daha fazla yaygındı.
Gündelik hayatta da yaygındı. Çivi yazısı daha çok elit bir fenomen. Devletin kullandığı bir unsur ama hiyerogliflerle daha çok gündelik haberleşme, şehir içinde yönlendirme işaretleri gibi birçok şey tahmin edebiliyoruz” dedi. (AA)
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.