Halk Eğitim’de alınan bağışlar nereye gidiyor?

MEB’e bağlı Türkiye genelinde 998 halk eğitim merkezi her ay 1 milyon kişiye kurs veriyor. Halk eğitim merkezlerinin amacı her alanda faaliyet gösteren kursları vatandaşa ‘ücretsiz’ olarak sunmak. Halk eğitim merkezlerindeki eğitimin ardından öğrenciler farklı alanlarda MEB onaylı belge alıyor. Sunulan bu imkân sayesinde halk eğitim merkezlerine ilgi de büyük oluyor. Ancak, kursiyerlerden alınan bağışlar ise çok sayıda kişinin şikâyetinde konu olmuş durumda.

‘PARA YOKSA KURS DA YOK’ İDDİASI

İstanbul’un çeşitli ilçelerindeki halk eğitim merkezlerinden kurs hizmeti alan T. M. isimli kişi, kendisinden ve kurslara başvuran diğer kişilerden zorla ‘kurs ücreti’ talep edildiğini kaydetti. T. M, eğitim merkezi yetkililerinin, ücretin ödenmemesi halinde, kursa başlanamayacağı bilgisini öğrencilere ilettiğini söyledi.

İSTENEN PARA 1000 LİRAYI BULUYOR

Halktv.com.tr muhabirinin edindiği bilgilere göre, ödenmesi istenen paraların, valilik onaylı hesap numaralarına gönderilmesi veya elden verilmesi isteniyor. T. M., ise kurslar tarafından verilen hesap numaralarının resmi onaylı olmadığını belirtti. Kursiyerlerden istenen ücretler ise 100 TL ile 1000 TL arasında değişiyor. Farklı ilçelerde gittiği halk eğitim merkezlerinde yaptığı ödeme sonucunda kendisine yetkililer tarafından makbuz verildiğini söyleyen T. M., makbuzda ödeme işleminin belirtildiği gibi ‘kurs ücreti’ değil, ‘bağış’ olarak yazdığına işaret etti.

ÇOK SAYIDA KİŞİ DURUMDAN ŞİKÂYETÇİ

Bağış adı altında zorla para toplandığı iddiasını Halk Eğitim Merkezleri’nden eğitim alan pek çok kursiyer farklı platformlarda seslerini duyurmaya çalışıyor. Konu ile ilgili şikâyetlerin Kamu Denetçiliğine de yapıldığı kaydedildi.