Güney Kore’de sıkıyönetim ilanı: Parlamento oylamasında kararın geçersiz olduğuna karar verildi
Son dakika haberi... Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-Yeol, YTN televizyon kanalında yaptığı açıklamada Güney Kore'de sıkı yönetim ilan ettiğini duyurdu. Güney Koreli Yonhap haber ajansı ordunun parlamento ve siyasi partilerin faaliyetlerini yasakladığını duyurdu. Parlamento oylamasında ise sıkı yönetim kararının geçersiz olduğuna karar verildi.
Asya'da tansiyon tansiyon Güney Kore'nin tarafında yaşanan bir son dakika gelişmesi ile tavan yaptı. Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-Yeol, ülkede sıkıyönetim ilan etti.
Yerel bir televizyon kanalı olan YTN'ye verdiği demeçte Güney Kore lideri Yoon Suk-Yeol, sıkıyönetim kararının Kuzey Kore yanlısı unsurları devletin içerisinden temizlemek olduğunu söyledi.
Konuşmasında ayrıca muhalefet kanadını "hükümeti felçe uğratmakla" suçlayan Yoon, sıkı yönetim ile birlikte Güney Kore'nin özgür ve demokratik bir şekilde yeniden inşa edileceğini söyledi.
Olaya ilişkin Güney Kore'deki ana muhalefet partisi olan Demokrat Parti isemilletvekillerini Ulusal Meclis'e çağırdı.
Ayrıca Yonhap haber ajansının aktardığı bir son dakika gelişmesine göre ordu an itibarıyla siyasi partilerin ve parlamentonun faaliyetlerini yasakladı.
Parlamento sıkıyönetim kararının geçersiz olduğuna karar verdi
Güney Kore Parlamentosu, sıkıyönetim kararını oylamak üzere oturama başladı. Parlamento, yapılan oylamayla sıkıyönetim kararının geçersiz olduğuna karar verdi.
Güney Kore Savunma Bakanlığından açıklama
Güney Kore Savunma Bakanlığı ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada Güney Kore ordusundaki komutanlara toplantı talimatı verildiğini ve teyakkuz çağrısı yapıldığını söyledi.
Reddedilen bütçe tasarısı ve görevi kötüye kullanma önergesi
Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-Yeol'un sıkı yönetim kararının, muhalefetteki Demokrat Parti'nin parlamento bütçe komisyonunda bütçe tasarısını reddetmesinin ardından geldi. Demokrat Parti ayrıca devlet denetçisi ve başsavcısı hakkında görevlerini kötüye kullanma önergeleri sunmuştu.
Güney Kore'de muhalefet: Sıkıyönetimin "anayasaya aykırı"
Güney Kore'de muhalefetteki Demokrat Partinin (DP) lideri Lee Jae-myung, Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un sıkıyönetim ilanının "anayasaya aykırı" olduğunu belirtti.
Güney Kore ajansı Yonhap'ın haberine göre, DP'den sıkıyönetim hakkında yapılan açıklamada, partili milletvekilleri Ulusal Meclis'e çağırıldı.
Ülkede Ulusal Meclise giriş ve çıkışlar kapatıldı
Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un sıkıyönetim ilan etmesinin ardından Ulusal Meclis yerleşkesine erişim, korumalar ve polis tarafından engellendi.
Yerel saatle 23.30 itibarıyla Ulusal Meclis kapılarında nöbet tutan korumalar ve polis memurları, sadece milletvekillerinin, parlamento personelinin ve akredite muhabirlerin kimlik kontrolünden sonra girişine izin verdi.
Yoon'un sıkıyönetim ilanının ardından Meclis önünde toplanan onlarca vatandaş ile polis arasında arbede yaşandığı belirtildi.
Yoon'un partisi de karara itiraz etti
İktidardaki Halkın Gücü Partisinin lideri Han Dong-hoon da sıkıyönetim kararını "yanlış" diye tanımlayarak itirazda bulundu.
Han, sıkıyönetim ilanının hemen ardından yaptığı açıklamada, "kararı halkla birlikte engelleyeceklerini" ifade etti.
Güney Kore Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada ise Bakan Cho Tae-yul'un, söz konusu kararın ardından üst düzey yetkililerle toplantı kararı aldığı bildirildi.
Güney Kore Maliye Bakanı Choi Sang-mok da sıkıyönetim ilanından sonra yaptığı açıklamada, Merkez Bankası, Mali Hizmetler Komisyonu ve Mali Denetim Servisinden yetkililerle toplantı yapacağını açıkladı.
Güney Kore'nin sıkı yönetim ilan etmesi ne anlama geliyor?
Güney Kore'de sıkıyönetim, genellikle sivil otoritelerin işlevini yerine getiremediği acil durumlarda, askeri otoritelerin geçici olarak yönetimi devraldığı bir uygulama olarak tanımlanıyor.
Güney Koreli Yonhap haber ajansının aktardığına göre, Güney Kore'de ana muhalefetteki Demokrat Parti lideri Lee Jae-myung, sıkıyönetim ilanını anayasaya aykırı olarak nitelendirerek tepki gösterdi.
Sıkıyönetim tartışması, Güney Kore'de ciddi siyasi ve hukuki sonuçlar doğurabilecek bir gerilim yaratmış durumda. Muhalefet ve iktidarın bu konuda ayrı çizgide yer alması, tartışmanın önemini daha da artırıyor.