GÜNEŞGÜLÜ SORUSUNUN YANITI NE? | 2024 YKS güneşgülü bitkisi nerede yetişir? Özellikleri neler?

YKS'nin birinci oturumu olna TYT, 3 milyondan fazla adayın iştirakiyle 8 Haziran Cumartesi günü yapıldı. 165 dakika boyunca rakiplerini elemek için ter döken adaylar, imtihanın sonunda soruları yanlışsız yapıp yapmadığını denetim etmek hedefiyle araştırmalara başladı. 2024 TYT'ye damga vuran sorulardan birisi de güneşgülü sorusu oldu. Pekala Güneşgülü sorusunun yanıtı ne? 2024 YKS güneşgülü bitkisi nerede yetişir? Özellikleri neler?

GÜNEŞGÜLÜ SORUSUNUN KARŞILIĞI NE? | Üniversiteye geçiş sınavı olarak bilinen YKS'nin birinci oturumuTYT tamamlandı. İmtihana katılan 3 milyondan fazla aday, imtihanın akabinde soruların karşılıkları hakkında araştırmalara başladı. Toplumsal medyanın en çok konuşulan sorularından birisi de güneşgülü sorusu oldu. Pekala Güneşgülü sorusunun karşılığı ne? 2024 YKS güneşgülü bitkisi nerede yetişir? Özellikleri neler?

2024 YKS GÜNEŞGÜLÜ BİTKİSİ ÖZELLİKLERİ NELER?

Güneşgülü (Drosera), bilhassa yapışkan yapraklarıyla tanınan bir etçil bitki cinsidir. Güneşgülü bitkisinin birtakım besbelli özellikleri şunlardır:

🌸Etçil Yapısı: Güneşgülü, küçük böcekleri yakalayıp sindirebilme yeteneğine sahiptir. Yapraklarındaki tüycükler, böcekleri çeken yapışkan bir unsur salgılar ve bu tüycüklerin üzerine konan böcekler yapışır.

🌸Yapraklar: Bitkinin yaprakları rozet formunda düzenlenmiştir. Yapraklar ekseriyetle kırmızımsı yahut yeşil renkte olabilir ve üzerlerinde çok sayıda tüycük bulunur.

🌸Sindirim: Yakalanan böcekler, yaprakların kapanmasıyla sindirilir. Yapraklar kapanarak böceği büsbütün sarar ve sindirici enzimler salgılar. Bu enzimler, böceği parçalayarak bitki tarafından emilmesini sağlar.

🌸Çiçekler: Güneşgülü bitkisi, çoklukla beyaz, pembe yahut kırmızı renkte küçük çiçekler açar. Çiçekler uzun bir sap üzerinde bulunur ve yapraklardan uzakta yer alır, böylelikle polen taşıyan böcekler yapraklara yapışmaz.

🌸Habitat: Bu bitkiler çoklukla besin açısından yoksul, asidik bataklıklar, turbalıklar ve kumlu topraklarda bulunur. Suyun çok olduğu, ama besinlerin az olduğu ortamlarda gelişirler.

🌸Fotosentez: Diğer yeşil bitkiler üzere güneşgülü de fotosentez yaparak güç üretir. Lakin, ek olarak böcekleri yakalayarak gereksinim duyduğu azot ve öteki mineralleri sağlar.

🌸Kuzey ve Güney Yarımküre: Güneşgülü çeşitleri dünya genelinde, bilhassa Avustralya, Güney Amerika, Güney Afrika ve Kuzey Amerika'nın kimi bölgelerinde bulunabilir.

🌸Adaptasyon: Zayıf besinli topraklara adapte olabilmek için evrimleşmişlerdir. Böcek yakalama yetenekleri, bu çeşit topraklarda hayatta kalmalarını sağlar.

Güneşgülü bitkisi, tabiatın farklı adaptasyon örneklerinden biri olarak hem fotosentez yapabilen hem de etçil beslenen ender bitkilerden biridir.

GÜNEŞGÜLÜ BİTKİSİ NEREDE YETİŞİR?

Güneşgülü yahut bilimsel ismiyle Drosera rotundifolia, bataklık, turbalık ve sazlıklarda yetişen bir etçil bitkidir. Kuzey Avrupa, Sibirya'nın birden fazla, Kuzey Amerika'nın kuzeyinin büyük kısmı, Kore, Japonya, Kaliforniya, Mississippi, Alabama, Yeni Gine, Batı Kafkasya ve Türkiye'nin Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yetişmektedir.

Güneşgülü bitkisi, farklı iklim ve coğrafik şartlara ahenk sağlayabilen esnek bir bitkidir. Lakin, genel olarak nemli, asidik ve besin açısından yoksul toprakları tercih ederler. Bu özellikleri sayesinde, öteki bitkilerin zorlandığı ortamlarda bile hayatta kalabilir ve gelişebilirler.