GÜNEŞ TUTULMASI NE VAKİT 2024? 🌔Güneş tutulması saat kaçta, Türkiye’den görülecek mi?

Bu yılın birinci Güneş tutulması için heyecanlı bekleyiş başladı. Ay'ın yörünge hareketi sırasında Dünya ile Güneş ortasına girmesi ve hasebiyle Ay'ın Güneş'i kısmen ya da tümüyle örtmesi sonucunda gözlemlenen güneş tutulması hakkında araştırmalar sürat kazandı. Pekala Güneş tutulması ne vakit 2024? Güneş tutulması saat kaçta, Türkiye'den görülecek mi? Merak edilenler haberimizde...

GÜNEŞ TUTULMASI NE VAKİT 2024?🌔| Yılın birinci Güneş tutulması için geri sayım sürüyor. Gök olaylarına ilgi duyulan ülkemizde, Güneş tutulmasının gözlemlenip gözlemlenemeyeceği ise en çok merak edilen bahisler ortasında yer alıyor. Bir güneş tutulması sırasında, güneşin olağanda verdiği güçlü ışık ve güç kısa bir müddetliğine engellenir yahut zayıflatılır. Astrolojik açıdan büyük değişimlerin ve dönüşümlerin işaretçisi olarak kabul edilen Güneş tutulması hakkında arama motorlarında sorgulanan 'Güneş tutulması ne vakit 2024? Güneş tutulması saat kaçta, Türkiye'den görülecek mi?' sorularının yanıtını sizler için derledik.

2024 GÜNEŞ TUTULMASI NE VAKİT, SAAT KAÇTA?

Bu yıl meydana gelecek iki güneş tutulmasından birincisi 8 Nisan Pazartesigünü gerçekleşecek. Saat 21.20'debaşlayacak Güneş tutulmasında Ay, Dünya ile Güneş ortasına gelerek Güneş'in ışığını Dünya'nın bir kısmının üzerinde engelleyecek. Bu nedenle, bir güneş tutulması sırasında Güneş'ten gelen ışık kısmen yahut büsbütün engellenir ve gökyüzünde bir tutulma oluşur.

GÜNEŞ TUTULMASI TÜRKİYE'DEN GÖRÜLECEK Mİ?

Yılın birinci Güneş tutulması Türkiye'den gözlemlenemeyecek. Lakin yılın ikinci ve son Güneş tutulması Türkiye'den de çıplak gözle (ya da muhafaza gözlükleri ile) takip edilebilecek.

GÜNEŞ TUTULMASI HANGİ ÜLKELERDEN GÖRÜLECEK?

Bu yıl meydana gelecek birinci Güneş tutulması Meksika, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) doğu bölgeleri ve güneydoğu Kanada'dan görülebilecek.

GÜNEŞ TUTULMASI NEDİR?

Güneş, her vakit Dünya etrafında dönerken Ay da Dünya etrafında döner. Lakin, her iki gökcismi de birebir düzlemde değildir. Güneş, Dünya etrafındaki bir yıl içinde düz bir düzlemde hareket ederken, Ay'ın yörüngesi Dünya'nın ekliptik düzlemine nazaran birkaç derece eğiktir. Bu nedenle, Ay'ın Dünya'nın önünden geçtiği her yeni ay devri sırasında, bir güneş tutulması gerçekleşmez. Zira Ay'ın gölgesi çoklukla Dünya'nın üstünden yahut aşağısından geçer.

Ancak, Ay'ın yörüngesinin muhakkak noktalarına denk geldiğinde ve Dünya ile Güneş ortasında bir hizalanma oluştuğunda, güneş tutulmaları gerçekleşir. Bu hizalama, Ay'ın Güneş'in önünden geçtiği ve Güneş'in ışığının bir kısmını yahut tamamını Dünya'nın bir kısmının üzerine engellediği bir noktada meydana gelir. Bu durumda, güneş tutulması yaşanır.

Güneş tutulmaları, kısmi, tam yahut halka biçiminde olabilir. Kısmi tutulmalarda Ay, Güneş'in tamamını kapatmaz ve yalnızca bir kısmını mahzurlar. Tam tutulmalar, Ay'ın Güneş'i büsbütün kapatmasıyla gerçekleşirken, halka formundaki tutulmalarda Ay'ın boyutu Güneş'in boyutunu büsbütün kapatmaz ve bir halka halinde bir imaj oluşur.