Gündeme damga vuracak bir iddia: İsrail’le ticaret tüm hızıyla sürüyor!

Son dönemde Türkiye ile İsrail arasındaki ticaret en çok tartışılan konulardan biri haline geldi. Son bir ayda Türkiye’den Filistin’e mal taşıdığı belirtilen 88 geminin aslında mallarını İsrail limanlarına indirdiği ortaya çıktı.

Son dönemde Türkiye ile İsrail arasındaki ticaret en çok tartışılan konulardan biri haline geldi. Son bir ayda Türkiye’den Filistin’e mal taşıdığı belirtilen 88 geminin aslında mallarını İsrail limanlarına indirdiği ortaya çıktı.

Araştırmacı Metin Cihan, bu ticaretin nasıl devam ettiğini sosyal medya üzerinden detaylı bir şekilde açıkladı.

İsrail'e Giden Gemiler ve Komisyon Düzeni

Metin Cihan, sosyal medya paylaşımında, İsrail’e gönderilen ürünlerin belgelerinin Filistin’e gidiyormuş gibi düzenlendiğini ve bu yolla ticaretin sürdürüldüğünü belirtti.

Cihan, sadece son bir ayda İsrail’e 88 gemi gönderildiğini ve şu anda 4 geminin daha İsrail’e doğru seyrettiğini ifade ederek, bu bilgileri uluslararası gemi trafiğini takip eden marinetraffic platformundan elde ettiğini belirtti.

Cihan, ayrıca, "Erdoğan ve Netanyahu için yegâne kutsal ticaret," diyerek bu durumu eleştirdi. 

Metin Cihan bundan önce de Türkiye ile İsrail arasındaki ticaretin devam ettiğini kalem kalem çıkartmıştı. Bugün saat 16:00'da yaptığı yeni paylaşımında yine belgeler ve iddialar birbirini izledi. 


Metin Cihan paylaşımına şöyle başladı:

"Türkiye'nin ticareti durdurma kararına İsrail de aynı şekilde karşılık vermişti. Ama ticaret bir şekilde devam etmeliydi çünkü İsrail'in çelik, çimento, hammadde, yiyecek, giyecek ve diğer birçok ihtiyacı tarafımızdan karşılanıyordu.

Bunu tamamen kesmek orada ciddi sıkıntılara yol açacaktı. Yakıp yıkıp on binlerce insanını katlettikleri Filistin üzerinden halletmeye karar verdiler. İsrail, Türkiye'den ithalatı yasakladı ancak Filistin ile yapılıyormuş gibi devam etmesine izin verdi.

Gazete haberine göre Türkiye'den yola çıkan geminin belgeleri Filistin olarak düzenleniyor. Gemi İsrail limanına yanaşıyor ve mallar İsrail'e teslim ediliyor. Bu yöntem için Filistin'de kurulu olan ve Türkiye'den yola çıkarken malın alıcısı olarak görünen şirkete %3-5 arası bir komisyon ödeniyor. Hepsi bu."

Ticaret Durduruldu Mu?

Cihan, İsrail’in Gazze’ye saldırılarının ardından Türk yetkililerin ticareti reddettiğini ya da durdurduklarını iddia ettiklerini hatırlatarak, gerçekte ticaretin devam ettiğini söyledi.

Altı ay boyunca İsrail ordusunun her türlü ihtiyacının karşılandığını belirten Cihan, seçimlerin ardından bu durumun nihayet kabul edildiğini ancak ticaretin kesintiye uğramadığını vurguladı.

Filistin Üzerinden Ticaret Nasıl Yapılıyor?

Cihan, İsrail ile ticaretin Filistin üzerinden sürdürüldüğünü belirterek, aracı şirketlere %3-5 oranında komisyon ödendiğini aktardı.

Filistin'e gidiyormuş gibi düzenlenen belgelerle gemiler İsrail limanlarına yanaşıyor ve ürünler İsrail’e teslim ediliyor. Bu yöntemle Filistin üzerinden çelik, çimento gibi birçok ürünün İsrail’e gönderildiğini vurguladı.

Diğer Yöntemler ve Petrol Sevkiyatı

Cihan, başka yöntemlerin de kullanıldığını belirterek, Yunanistan, Romanya ve İtalya gibi ülkelerde kurulu şirketler aracılığıyla da İsrail’e sevkiyatların gerçekleştirildiğini söyledi. Özellikle bazı ürünlerin ihracatında görülen artışların bu ülkeler üzerinden yapıldığını ifade etti.

Ayrıca, İsrail’in petrol ihtiyacını Azerbaycan’dan karşıladığını ve bu petrolün sevkiyatının Türkiye tarafından yapıldığını kaydeden Cihan, "Karşılığında varil başına 80 sent alıyoruz," diyerek bu konuda da herhangi bir yaptırım uygulanmadığını belirtti.

Cihan, bu durumu sert bir dille eleştirerek, "Sadece lafta kınıyoruz ama İsrail’in ihtiyaçlarını karşılamaya devam ediyoruz," dedi.