Genç fenomenin isyanı: Stresten bebeğim düştü

Telegram'ın kurucusu Pavel Durov'un kız arkadaşı Yulia Vavilova, Durov'la birlikte Fransa'da tutuklu kaldığı süreç boyunca, aşırı strest yaşadığını anlattı. Gelecek iki ay boyunca Fransız yetkililerden ve online mecralardan sürekli baskı altında olan Vavilova, hamile olduğunu öğrendikten kısa bir süre sonra çocuğunu kaybettiğini açıkladı.

Telegram'ın kurucusu Pavel Durov'un kız arkadaşı Yulia Vavilova, Durov'la birlikte Fransa'da tutuklu kaldığı süreç boyunca yaşadığı stresten dolayı düşük yaptığını söyledi.

Vavilova, Ağustos ayında Durov ile birlikte Fransa'da tutuklanmış ve sorguya alınmıştı. Vavilova Telegram üzerinden yaptığı açıklamasında, o dönemde ve serbest kaldıktan sonra da, aşırı strese maruz kaldığını söyledi. Rus sosyal medya fenomeni, serbest bırakıldıktan sonra düzenli olarak tehdit içerikli mesajlar aldığını açıkladı.

Bu dönem içerisinde Vavilov, 2 haftalık hamile olduğunu öğrendi. Durov'un tutukluğunun ilk haftalarında hamile kaldığını fark eden sosyal medya fenomeni, serbest bırakıldıktan kısa süre sonra doktor kontrolü için hastaneye gitti. Burada doktor, Vavilov'a "bebeğinin kalbininin atmadığını" söyledi.


Durov, yetkililerden adli soruşturmaları etkileyen bilgileri saklamaktan tutuklanmıştı. İki hafta sonra 2 milyon avroluk kefalet karşılığında şartlı tahliye edilen Durov'un, 1 ay boyunca Fransa'dan çıkması yasaklandı. Durov, bu olaydan sonra 'tamamıyla anonim' olmasıyla öne çıkan Telegram platformundaki bilgilerin, ülkelerin güvenlik teşkilatlarıyla paylaşılacağını duyurdu.

Vavilova, hastane ziyaretinden hemen sonra Fransız polisi tarafından ifadeye çağrıldı. Fakat Vavilova'nın doktoru, daha fazla strese maruz kalmaması konusunda Vavilova'yı uyardı. Vavilova'nın dört buçuk saatlik sorgusu, kontrolünden iki hafta sonra gerçekleşti.

'ACIYI TARİF ETMEK ZOR'

39 yaşındaki Durov'un 20 yıl hapis cezasıyla yargılandığı dönem boyunca Vavilova, "akıl sağlığına" odaklandığını söyledi. Fakat online ortamda aldığı mesajlar, bunu oldukça zor kıldı.

O dönemde yaşadığı zorluklar hakkında konuşan Vavilova, “Blog yazarları Pavel'in tutuklanmasından beni sorumlu tutuyor, komplo teorileri yayıyorlardı. Yaşadığım stres tarif edilemezdi. Panik ataklar geçirmeye başladım. Her şey bir anda geldi: Pavel'in tutuklanması, yalanlar ve bana yöneltilen nefret. Vazgeçmek kolay olurdu, fakat gerçekten kaçamazsınız" dedi.


Ekim ayında doktorlar, Vavilov'ya bebeğin yaşam savaşını kaybettiğini söyledi. Acı haberi duyan Vavilova,  “Acıyı tarif etmek zor. O zamana kadar çocuk fikrine çok alışmıştık. Onuncu haftaydı,” sözleriyle acısını dile getirdi.

Durov'la birlikte ‘bu kadar çok şeyle aynı anda başa çıkmayı başardıklarını’ ancak bu kadar stresin ‘küçük bir çocuk için çok fazla’ olduğunu sözlerine ekledi.

HAMİLE OLDUĞUNU SORGUDA ÖĞRENDİ

Durov'un kendisi de Telegram kanalında yaptığı açıklamada, kız arkadaşının hamileliğine değindi. Vavilov'un hamile olduğunu, polis sorgusu esnasında avukatı sayesinde öğrendiğini anlattı.

Milyarder, “Ben yokken Julia üzerindeki baskının çok büyük olduğunu öğrendim,” dedi ve “Julia güçlü durdu. Ama benim aksime o bu seviye bir düşmanlığa alışık değildi" diye ekledi.


Telegram CEO'su daha önce Fransız yetkilileri "duruma yanlış yaklaştıkları" eleştirisini yöneltmişti. Eylül ayı başlarında 5 milyon avro kefaletle serbest bırakılmasının ardından yaptığı açıklamada Telegram'a değinen Durov, “Hiçbir mucit, icatlarının kötüye kullanılmasında bizzat sorumlu tutulursa icat yaratmak istemeyecektir" dedi.