‘Geceliği 1000 Sterlin’lik süit…’ İngiliz gazeteci Mourinho gerçeğini açıkladı: Galatasaray maçından sonra….


Süper Lig'in dokuzuncu haftasında Samsunspor'a konuk olan Fenerbahçe, iki kez öne geçmesine rağmen 88. dakikada gelen gole engel olamayınca sahadan bir puanla ayrılmak zorunda kaldı.


Sahasında Galatasaray'a 3-1 mağlup olan sarı - lacivertliler bir haftada aradan sonra bu kez de Samsun'da puan kaybı yaşayarak, zirvenin sekiz puan gerisinde kaldı. Samsunspor maçında alınan beraberlik ve kötü oyun Teknik Direktör Jose Mourinho'nun ağır şekilde eleştirilmesine neden oldu.


Mourinho'nun, Türkiye'de sert bir şekilde eleştirilmeye başlanması İngiltere'de de dikkat çekti. Ada'nın yüksek tirajlı gazetelerinden Daily Mail, Portekizli teknik adamla ilgili geniş bir yazı yayınlarken çarpıcı ifadeler kullandı. İşte o makale:


'TAM DA MOURINHO'NUN İSTEDİĞİ GİBİ'

"Napolyon Bonapart bir keresinde İstanbul'u, eğer dünya tek bir devlet olsaydı, dünyanın başkenti olarak tanımlamıştı. Şimdi ise her zaman ilgi odağı olmak isteyen bir adama ev sahipliği yapıyor. Bu hafta Avrupa Ligi'nde eski kulübü Manchester United'ı Türkiye'de ağırlayacak olan Fenerbahçe'nin teknik direktörü Jose Mourinho yine ön planda ve merkezde olacak. Tam da sevdiği gibi."


'GECELİĞİ 1000 STERLİN'

"Chelsea, Spurs ve United'ın eski patronu, Boğaz kıyısındaki bir hotelde yaşıyor; en ucuz süitlerin gecelik 1.000 Sterlin'den başladığı bu otel, Fenerbahçe'deki görevini iki yıllık bir anlaşmayla kabul ettiği için sezon başına 10 milyon Sterlin alan biri için cep harçlığı sayılabilecek kadar zengin bir yer. İstanbul'un Avrupa yakasındaki bu 19. yüzyıl sarayındaki süitinden Boğaz'a ve Fenerbahçe'nin bulunduğu Asya yakasına kadar uzanan bir manzara var. Mail Sport'un otelin avlusunda Mourinho ile karşılaştığı akşam, Mourinho tepeden tırnağa Adidas eşofmanı giymişti, neredeyse yirmi yıllık bir ticari ilişki."


'EVİME HOŞ GELDİNİZ'

"Kızı Matilde'nin Portekiz'deki Mourinho aile çiftliğinde görkemli bir törenle evlenmesinden sadece birkaç gün sonra Yalı Salonu'nda meslektaşlarıyla akşam yemeği yiyor. 'Evime hoş geldiniz' diye şaka yapıyor Mourinho konuklarına, şoförü onu Fenerbahçe'nin Can Bartu Tesisleri'ne götürmeden önce sabahları düzenli olarak yüzdüğü havuz da dahil olmak üzere tesisleri gezdirmeden önce. 61 yaşında olmasına rağmen hala enerjik, karizması yüksek ve bir kaynağın deyimiyle 'İstanbul'a aşık çünkü Londra gibi ama havası daha iyi."


NEDEN OTELDE YAŞAMAYI TERCİH ETTİ?

"Fenerbahçe şehirdeki en iyi evi kiralamaya hazırdı ama Mourinho işleri halletme arzusunu gerekçe göstererek otel hayatını tercih etti. Pişirebildiği tek şey çırpılmış yumurta. Ara sıra otelden birkaç yüz metre dışarı çıkıp Beşiktaş'ın kalabalık sokaklarında en sevdiği dönerciye gidiyor. Burada çalışanlar Mail Sport'a Mourinho'nun tek başına yerken çekilmiş fotoğraflarını gösterip paylaşmamalarını rica ettiklerini söylüyorlar. Otel çalışanları Mourinho'nun akşam yemeklerinde hep aynı şeyi sipariş ettiğini söylüyor: Tavuk çorbası, ardından margherita pizza, dondurma ve maden suyu."


'KRALLARA LAYIK BİR SARAY'

"Bunlar basit zevkler ama burası krallara layık bir saray ve Old Trafford'daki 935 günlük saltanatının tamamını geçirdiği Manchester'daki Lowry Hotel'den dünyalar kadar uzak. City'nin ardından ikinci oldukları 2017-18 sezonunda kazandıkları 81 puan, Sir Alex Ferguson'un 2013'te görevi bırakmasından bu yana United'ın topladığı en yüksek puan. Perşembe günü Erik ten Hag, Hollandalının işine tutunmaya çalıştığı Fenerbahçe'yi ziyaret ediyor."


'TÜRK FUTBOLUNUN GETİRDİĞİ HAM TUTKUYU ARZULUYOR'

"Peki neden Türkiye? Fenerbahçe'nin nedenleri çok açık: Mourinho, Türk futbolunun getirdiği dopamin ve ham tutkuyu arzuluyor. 30,000'den fazla taraftarın katıldığı açılış töreninde 134 kelimeden az konuşmadı ve basit bir cümleyle taraftarları coşturdu. 'Bu forma benim tenim' diye ilan etti."


'GALATASARAY'A KARŞI FUTBOL SAVAŞI...'

"Herkese karşı biz' zihniyetini geliştirmeye takıntılı bir adam için bu, cennette yapılmış bir eşleşme. Fenerbahçe ile ezeli rakipleri Galatasaray'a karşı 'gerçek bir futbol savaşı' veriyor. Londra'da yaşadığı dönemden yakın bir Türk arkadaşı, Fenerbahçe'deki görevine başlamadan önce, yetkililerin kulübe karşı uzun süredir devam eden önyargıları konusunda onu uyarmıştı."


'RAKİPLER MOURINHO'DAN MENNUN'

"Rakip taraftarlar Mourinho'nun varlığından memnun. Geçtiğimiz ay, bir hakem kararını protesto etmek için TV kamerasının önüne dizüstü bilgisayar koyduğu için sarı kart gördü. Galatasaray'ı destekleyen ve Mourinho'yu düzenli olarak gören bir otel çalışanı, 'Ülkemizdeki futbol için iyi biri çünkü ligimizin çok daha fazla izlenmesini sağlıyor' diyor. Kulüp kaynakları, günde 12 saat çalışan ve her maça titizlikle hazırlanan, rakibi derinlemesine izleyen bir futbol takıntısından bahsediyor. Fenerbahçe antrenörlerinden biri 'Birinci sınıf, gördüğüm en iyisi' diyor. 'Benzersiz ama tehlikeli' diyor bir diğeri."


'DERBİDEN SONRA HAYALET GİBİ DOLAŞTI'

"Kazanma takıntısı hâlâ devam ediyor. Eylül ayında Galatasaray'a karşı alınan 3-1'lik yenilginin ardından, Fenerbahçe kampına yakın bir kaynak, performansın bir 'felaket' olması nedeniyle 'hayalet gibi dolaştığını' anlatıyor. Galatasaray sosyal medya kanallarında bir 'Ağlayan Adam' görseli yayınladı. Bu Mourinho'yu çileden çıkardı."


'BALAYI ÇOKTAN SONA ERDİ'

"Fenerbahçe taraftarları, geçen sezona kıyasla bu sezon oynanan futboldan duydukları endişeleri dile getirirken, tarzı konusunda şimdiden bazı şüpheler var. Bu balayı dönemi çoktan sona ermiş gibi görünüyor. Bu sezon sekiz maçta yedi puan kaybettiler. Fenerbahçe geçen sezonun tamamında 15 puan kaybetmişti - hafta sonu aldıkları beraberlikle lider Galatasaray'ın sekiz puan gerisinde kaldılar. 'Burası sabırlı bir kulüp ya da sabırlı bir ülke değil' diyen bir Fenerbahçeli, ligi kazanamazlarsa hem Mourinho'nun hem de Ali Koç'un takımdan ayrılacağını öngörüyor."


MANCHESTER UNITED MAÇI BİR FIRSAT

"Mourinho, saha içinde olduğu kadar saha dışında da hala bir güç olabileceğini göstermek istiyorsa, takımdaki en önemli iki oyuncu olarak gördüğü eski United oyuncuları Fred ve Sofyan Amrabat'ın öne çıkmasına ihtiyaç duyuyor. Perşembe günü başlamak için iyi bir zaman olabilir. Ve bunun bir örneği var. Fenerbahçe en son bir İngiliz takımıyla oynadığında, 2016'da Mourinho'nun yönettiği United'ı yenmişti. Tekrar kazanacakları bir zafer katalizör olacaktır ve eğer bu kuşatma zihniyetini Fenerbahçe ile ligi kazanmak için kullanabilirse, bunu en büyük başarılarından biri olarak sıralayacaktır."


'MİLLİ TAKIM ÇALIŞTIRMASI BEKLENİYOR'

"Bir sonraki adımın milli takım olması bekleniyor. CV'sindeki tek boşluk bu. Belki de Doğu'nun Batı'yla buluştuğu Avrupa'nın kıyısında, kulüp futbolunu tamamlayan adamın veda etmesi uygun olacaktır. Gümüş madalya alıp almayacağını zaman gösterecek ama sadece bir aptal buna karşı bahse girer."