Gazze’de, yıkılan binaların arasına insani yardım atıldı

İnsani krizin büyüdüğü Gazze'de, Birleşik Arap Emirlikleri uçağı yıkılmış binaların arasına yardım attı. Filistin halkı, düşen paketleri kurtarmak için seferber oldu. İsrail'in yardımları engellediği ve sağlık sistemini hedef aldığı Gazze'de, ilaç ve yiyecek ihtiyacı her geçen gün büyüyor.

Birleşik Arap Emirliklerine bağlı 'İyilik Kuşları' misyonu kapsamında, Gazze'ye gönderilen 52. kargo uçağı, havadan paraşütle 81 ton gıda paketi fırlattı.

Paraşütlerin bir kısmı tam açılmadığından dolayı paketler hızla yere çakıldı. Gazze Şeridi'ndeki yıkılmış binaların arasına inen paketleri kurtarmak için Filistinliler seferber oldu.

Açlığın ve salgın hastalıkların baş gösterdiği Gazze'de, BM soruşturmasına göre İsrail insani yardımların önünü kesiyor ve sağlık sistemini kasten hedef alıyor. 

Geçtiğimiz hafta ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'e Gazze'deki insanı yardım sorununu çözmek için 30 gün vermişti. İnsani krizin çözülmemesi halinde silah yardımını kesmekle tehdit etmişti. Fakat Biden hükümetinden yetkililer, İsrail'e silah yardımının hiçbir şekilde kesilmeyeceğine yönelik açıklamalar yapmıştı.

HASTANELER HİZMET VEREMİYOR

Gazze Şeridi'ndeki Sahra Hastaneleri Müdürü Mervan el-Hams, İsrail'in 2 haftadır süren yıkıcı saldırıları nedeniyle Gazze'nin kuzeyindeki hastanelerin yoğunluktan çalışamaz duruma geldiğini belirterek, "Bazı hasta ve yaralılar ilaç bulamıyor ve tedavi olamadan ölüyor." dedi. 

Hams, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentinde yer alan Nasır Hastanesi'nde düzenlediği basın toplantısında, İsrail'in 6 Ekim'den beri sıkı ablukaya alarak şiddetli saldırılar gerçekleştirdiği Gazze'nin kuzey bölgesindeki insani durum hakkında bilgi verdi. 

İsrail ordusunun, kuzeydeki Filistin halkına karşı toplu katliamlar yaparak bölgeyi yerle bir ettiğini dile getiren Hams, yoğun saldırılar sonucu ölü ve yaralı sayısının fazla olması sebebiyle kuzeydeki hastanelerin hizmet veremeyecek duruma geldiğini ifade etti. 

İLACA İHTİYAÇ VAR

Gazze'nin kuzeyinde yaralıların aciliyet durumuna göre hastaneye kabul edildiğini anlatan Hams, hastanelerde yer olmadığı için sezaryenle doğumların yapılamadığını belirtti. 

Hams, Gazze'nin kuzeyindeki hastanelerde ilaç ve tıbbi malzemelerin bitebileceği uyarısında bulunarak, "İsrail'in bölgeyi terk etmeleri yönündeki talimatlarına uymayan Filistinlilerin hayatı tehlike altında." dedi. 

Kuzeydeki sağlık sisteminin 2 haftadan beri İsrail'in yıkıcı saldırılarına maruz kaldığına dikkati çeken Hams, "Bazı hasta ve yaralılar ilaç bulamıyor ve tedavi olamadan ölüyor." diye konuştu. 

İsrail'in bölgedeki internet erişimini kesmesine de değinen Hams, bu nedenle hastanelerdeki çalışmaların aksadığını söyledi.