Gazeteci Can Ataklı’ya hapis cezası

Gazeteci Can Ataklı'ya hapis cezası

Gazeteci Can Ataklı, YouTube programında kullandığı ifadeler nedeniyle “halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” suçlamasıyla yargılandığı davada 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.

Gazeteci Can Ataklı hakkında, 25 Aralık 2023'te Tele1'de yayınlanan programda kullandığı ifadelerin, 'Pençe-Kilit Harekatı bölgesindeki çatışmada şehit olan bir askerin babasıyla ilgili' olduğu iddiasıyla İstanbul 5. Asliye Ceza Mahkemesi'nde 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama' suçundan 3 yıla kadar hapis istemiyle açılan davaya devam edildi.

Can Ataklı, sağlık sorunları nedeniyle duruşmaya katılmazken kendisini avukatı temsil etti. Memur-Sen, Aile Bakanlığı ve Şehit yakınları ve Gaziler Derneği avukatları da duruşmada hazır bulundu.

Ataklı hakkında yakalama kararı çıkarılmasını istediler

Ataklı'nın avukatı, müvekkilinin üzerine atılı suçun unsurlarının oluşmadığını söyleyerek beraat talep etti. Memur-Sen ile bakanlık avukatları ise Can Ataklı'nın duruşmaya gelmemesinin, yargılamayı uzatmaya yönelik olduğunu, yargılama uzatılarak toplumda cezasızlık algısının oluşturulduğunu öne sürerek Ataklı hakkında yakalama kararı çıkarılmasını ve duruşma arasında savunmasının alınmasını talep etti. Ataklı'nın avukatı ise müvekkili hakkındaki bu iddiaları reddederek, hâlâ hastanede yatışının devam ettiğini ifade etti.

Ataklı'ya 10 ay hapis

Kararını açıklayan mahkeme, Can Ataklı'nın üzerine atılı 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama' suçunun yasal unsurlarının oluştuğunu kaydederek 10 ay hapis cezasına hükmetti. Mahkeme, verilen cezanın iki yıldan az olması nedeniyle hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.