Fitch faiz konusunda yüreklere su serpti

Fitch Ratings ekonomisti Brian Coulton, Fed’in faiz indirim döngüsüne dair beklentilerini açıkladı. Rapora göre, faiz indirimlerinin geçmiş döngülere kıyasla daha ılımlı olması öngörülüyor. Coulton, 2025 yılı sonunda faizlerin yüzde 3,5 seviyelerine inmesini bekliyor.

FAİZ İNDİRİMİNDE TARİHİ DÜZEYLER

Coulton, Fed’in faizleri 2024 yıl sonunda yüzde 4,5'e, 2025’te ise yüzde 3,5'e kadar indireceğini söyledi. 2026 yılına kadar ise faiz oranlarının yüzde 3'e gerileyeceği tahmin ediliyor.

Geçen hafta yapılan 50 baz puanlık faiz indirimi, ekonomistlerin öngörüsünden daha fazlaydı. Coulton, bu indirimin işgücü piyasasındaki bozulmaya tepki olarak alındığını ifade etti. İşsizlik oranının yüzde 4,2'ye yükselmesi Fed'in kararlarını etkileyen önemli faktörlerden biri olarak öne çıkıyor.

FED BAŞKANI’NIN UYARILARI

Fed Başkanı Jerome Powell, daha önceki açıklamalarında istihdam piyasasına yönelik risklerin sürpriz şekilde artabileceğini vurgulamıştı. Coulton, istihdamda büyük bir bozulma beklemese de, bu riskin göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtti.

YENİ FAİZ İNDİRİMLERİ YOLDA MI?

Ekonomist, Kasım ve Aralık aylarında Fed’in 25 baz puanlık indirimlere devam edebileceğini düşünüyor. 2025 yılı boyunca ise dört ayrı 25 baz puanlık faiz indirimi yapılması beklentisi mevcut.